1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Tarihçesi

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Tarihçesi

Ülkemizde ve dünyada 1 Mayıs’ın önemini, Emek ve İşçi bayramının tarihi hakkındaki tüm detayları merak edenler için yazımızda derledik. Buyursunlar…


İşçi ve Emekçiler bayramı olan 1 Mayıs, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kutlanmaktadır. İşçi ve emekçiler tarafından birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günüdür. Tüm dünyada resmi tatil olarak kabul edilmiştir. 



DÜNYADA 1 MAYIS TARİHÇESİ

1 Mayıs ilk defa 1856 yılında Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saat çalışmak için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenleyerek kutlamışlardır. 1 Mayıs 1886 yılında Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma sürelerini, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bırakarak eyleme dökmüşlerdir. Chicago’da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katılmıştır. kentucky eyaleti Louisville’de ise 6000’den fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürümüştür. O dönem Louisville’de ki tüm parklar siyahilere kapalıdır, sokakta yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park’a girmişlerdir.  Bu olay gazetelerde “Önyargı duvarları yıkılmış oldu… başlığı ile yer bulmuştur. Bu tarihi izleyen 4 Mayıs’ta ise kanlı "Haymarket Olayı" baş göstermiştir. 1890 yılında 1 Mayıs’ın  "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verilmiş ve zamanla birçok ülke 8 saatlik çalışma süresini resmen kabul etmiştir. Günümüz sosyalist ülkeleri (Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs'ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar. Bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de almaktadır.



ÜLKEMİZDE 1 MAYIS TARİHÇESİ

Selanik, Osmanlı Devleti döneminde işçi örgütlenmesinin en gelişmiş olduğu yerdir. Bu bölgede çalışan tütün, liman ve pamuk işçileri 1 Mayıs 1911 yılında gösteri düzenleyerek bu günü kutlamışlardır. 1912 yılında İstanbul`da ilk defa 1 Mayıs kutlaması gerçekleşmiştir. Ülkemizde resmi olarak ise ilk defa 1923 senesinde kutlanmıştır. 2008 yılı Nisan ayında ise "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiş, 22 Nisan 2009 tarihinde ise TBMM'de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti döneminde işçi hareketleri yüzyılın ikinci yarısından itibaren önem kazanmıştır. 1976 yılında uzun yıllar sonra ilk defa geniş katılımlı 1 Mayıs kutlaması Taksim`de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu`nun organizasyonu altında gerçekleştirilmiştir. 1977 yılında İstanbul Taksim Meydanı'nda yaklaşık 500 bin kişiyle en geniş katılımlı 1 Mayıs toplantısı düzenlenmiş, ancak göstericilerin üzerine ateş açılması ve çıkan izdihamda 34 kişi ölmüştür. 1977 yılının 1 Mayıs günü, tarihe "Kanlı 1 Mayıs" olarak geçmiştir.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun...

 

 

Yorumlar
Henüz yorum yok
Adınız
Bunlar da İlginizi Çekebilir

Aramıza Siz de Katılın

  • 3050 üye,
  • 1920 tarif,
  • 954 makale
Şimdi ücretsiz katıl