18 Mart Çanakkale Zaferi

18 Mart Çanakkale Zaferi

Bu yıl Çanakkale Zaferi’nin 106. yıldönümü. Bu şanlı zaferi ve tarihimizdeki önemini yazımızda derledik. Buyursunlar…


Bugün 18 Mart 2019 tarihimizin en şanlı ve en unutulmaz zaferlerinden biri olan Çanakkale Zaferi'nin 106. yıldönümü… Bu tarih, kutsal vatan topraklarını canları pahasına koruyarak şehitlik makamına ulaşan yüce insanları bir kere daha hatırladığımız, minnetle andığımız ve şükran duygularımızı sunduğumuz en kutlu gündür. 

Çanakkale savaşı, 18 Mart 1915 - 9 Ocak 1916 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. 18 Mart 1915'te başlayan ilk saldırı 9 ocak 1916 tarihinde karşı donanmanın ülkeyi tamamen terk etmesi ile son bulan Türk tarihinin en şerefli sayfalarını dolduran bir zafer destanıdır. Çanakkale Cephesi'nde kahraman ordumuzun verdiği mücadele sadece Türk tarihinin değil, tüm dünya tarihinin akışını etkilemiştir.

Birinci Dünya Savaşı başladığında Mustafa Kemal, Bulgaristan Sofya’da “ateşemiliter” dir. Gönülü olarak Çanakkale Savaşlarına katılır. Kasım 1914’te, Başkomutanlık Vekaleti’ne müracaat ederek, cephede aktif bir göreve getirilmek istemiş, ancak kendisine, “Sizin için orduda her zaman bir görev vardır. Ancak Sofya Ateşemiliterliği’ni daha önemli gördüğümüzden sizi orada bırakıyoruz” cevabı verilmiştir. Bunun üzerine Mustafa Kemal, Aralık 1914’te Sofya’dan Başkomutan Vekili Enver Paşa’ya bir mektup yazarak cephede aktif görev alma isteğini yinelemiştir. Mektubunda “Vatanın müdafaasına ait faal vazifelerden daha mühim ve yüce bir vazife olamaz. Arkadaşlarım muharebe cephelerinde, ateş hatlarında bulunurken ben Sofya’da ateşemiliterlik yapamam! Eğer birinci sınıf subay olmak liyakatinden mahrumsam, kanaatiniz bu ise, lütfen açık söyleyiniz.” Mustafa Kemal’in, bu ısrarları üzerine, 20 Ocak 1915’te, Esat Paşa komutasındaki, 3. Kolordu’ya bağlı olarak Tekirdağ’da kurulacak 19. Tümen Komutanlığı’na atanmıştır. Mustafa Kemal, Çanakkale Savaşlarına “yarbay” olarak başlamıştır, fakat beş hafta sonra 1 Haziran 1915’te “albay” olmuştur. 2 Şubat 1915 tarihinde Tekirdağ’a gelen Mustafa Kemal 19. Tümeni kurma çalışmalarına başlamış, 25 Şubat 1915’te, Tekirdağ’daki 19. Tümen Komutanlığı, Maydos (Eceabat)’a nakledilmiş ve Mustafa Kemal 19. Tümen ve Maydos Bölge Komutanlığı’na getirilmiştir. Çanakkale Savaşında Mustafa Kemal “Anafartalar Kahramanı” olarak zihinlere kazınmış, Milli Mücadelenin doğal lideri olmuştur. 



Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün komutasındaki Türk ordusu, denizde ve karada yüce bir kudretle mücadeleye tutuştuğunda tüm şehit ve gazilerimizin yüreğinde vatan sevgisinin yanı sıra gelecek kuşakların Türk bayrağı altında yaşama şerefinden yoksun bırakmamak arzusu da vardı. Bu arzu, Çanakkale Cephesi'ni en baştan en sona kadar aşılmaz bir güç duvarı olmuştur. 

27.06.2002 tarihinde 4768 sayılı kanunla 18 Mart, Şehitler günü olarak kabul edilmiştir. Her yıl 18 Mart tarihinde tüm basın/yayın organları ulusumuza Çanakkale temalı programlar ve yayınlar gösterir. Tüm eğitim kurumlarında günün anlam ve önemine ilişkin etkinlikler hazırlanır. Yetişmekte olan nesillere Çanakkale Cephesinde verilen mücadelenin ulusumuzun geleceği üzerindeki unutulmaz etkisi aşılanmaya çalışılır.

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Zaferi İle İlgili Sözlerinden Bazıları;

Şanlı Türk Askerimize:

25 Nisan 1915 - Conkbayırı
"Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler gelir, başka komutanlar hâkim olabilir."

3 Mayıs 1915 - Arıburnu 
“Benimle beraber burada muharebe eden askerler kesin olarak bilmelidir ki, bize verilen namus görevini eksiksiz yapmak için bir adım geri gitmek yoktur. Uyku, dinlenme aramanın, bu dinlenmeden yalnız bizim değil, bütün milletimizin sonsuza kadar mahrum kalmasına sebep olacağını hepinize hatırlatırım.” 



Düşman Askerlerinin Ailelerine:

“Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar! Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sessizlik içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Göz yaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız, bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”

57. Alay İçin:

“Onlar mukaddes vatan toprakları için canlarını seve seve vermişler, Çanakkale Savaşları’nın kaderini değiştirmişlerdir. Burada geçen her saniye, kullanılan her an, ölen her nefer, Türk vatan ve milletinin mukadderatını çizmiştir. Kara savaşlarına katılan ilk birlik olan 57. Alay, vatan sevgisinin ne olduğunu insanlığa göstermiştir. Bu kahraman Alayı hayranlık, minnet ve rahmetle anıyorum.” 

Çanakkale Zaferi Sonrası;

"Siperler arası 8 metre. Yani ölüm muhakkak. 3 dakika önce gelen bölüğün tamamı şehit olmuş. Yeni gelenler bunu biliyor ve bir 3 dakika sonra kendisinin de şehit olacağının farkında ilerliyor. Ama ne ilerleme! Bir an bile sarsılma, durma, geriye bakmak yok. Okuma bilenler ellerinde Kur’an okuyor bilmeyenler Kelime-i şahadet getiriyor. Az sonra öleceğini bile bile gözünü kırpmadan şahadete gidiyor. İşte Çanakkale Savaşlarının zaferle sonuçlanmasını sağlayan şey milletimiz ve onun askerindeki bu yüce ruhtur." 

“Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur.” 



Çanakkale Zaferi'nin yıldönümünde başta Ulu Önderimiz Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Çanakkale Şehitlerimizi ve bugüne dek vermiş olduğumuz tüm aziz şehitlerimizi bir kez daha saygı ve şükranla anıyoruz. Ruhları şad olsun...
 

Yorumlar
Henüz yorum yok
Adınız
Bunlar da İlginizi Çekebilir

Aramıza Siz de Katılın

  • 3050 üye,
  • 1920 tarif,
  • 954 makale
Şimdi ücretsiz katıl