Bitki Çayları İle Yudum Yudum Sağlık

Bitki Çayları İle Yudum Yudum Sağlık

Doğanın adeta şifalı elleri onlar. Çeşitlerinden isimlerine, yararlarından zararlarına kadar hepsini sizler için yazımızda derledik.


Kış mevsiminde hemen hemen hepimizin elinde bir fincan ve içinden çıkan sıcacık dumanı üzerinde bitki çayı görmek mümkün. Aynı zamanda sağlıklı beslenmenin de olmazsa olmazı yine onlar. Peki nedir bu bitki çayları, ne kadar ve nasıl tüketmeli, hangi bitki neye iyi gelir? 

Her şeyin fazlası zarardır aman dikkat diyor ve geçmişten günümüze şifanın göbek adı olarak nitelendirilen bitki çaylarının kapısını birlikte çalıyoruz.

Bitki Çayları ve Türleri

Bitki çayları nelerdir desek hemen hemen hepimiz aynı cevapları veririz; adaçayı, rezene, ıhlamur, yeşilçay, böğürtlen vb gibi. Bitki çaylarının isimleri bizzat kendileridir. Bitkilerin özelliklerine göre de çiçeklerinden, yapraklarından veya köklerinden oluşur.



Bitkinin çiçeklerinden oluşan çaylar, rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkiye sahip olduklarından ihtiyaç hasıl olduğunda kullanırız. 
Papatya, yasemin, ekinezya gibi. çaylar farklı aromaları sayesinde lezzetlidir de ayrıca mis gibi de kokar.

Bitkinin yapraklarından oluşan çaylar, vücuda birbirinden farklı fayda sağlamaktadır. En bilinen ve milletçe onsuz güne başlayamadığımız siyah çay (kalp emojisi düşünün) onu takiben yeşil çay, ıhlamur, biberiye, defne, fesleğen vb gibi çaylar yine sık tükettiklerimizdendir.

Bitkinin köklerinden oluşan çaylar, genel olarak soğuk havalarda aradığımız türdendir. Zencefil, zerdeçal, ginseng, meyan kökü vb gibi. çaylar kış çayı olarakta bilinirler. 

Doğallıklarının bozulmaması için esmer şeker, bal ya da tarçın ile tatlandırarak tüketmek faydalarına fayda katar.

Bitki Çayları ve Faydaları

Şifa dağıtan bitki çaylarını iyi tanımak ve aşırıya kaçmamak gerekir. Aynı zamanda her derde deva olan bitki çaylarının kişiden kişiye göre de farklılık gösterebileceğini de unutmamak.
Çok kaynattığımızda özelliğini kaybettiği gibi uzun süre demde bırakıldığında da kaybedebilir. Bitki çaylarını yakından tanımaya geçmeden önce şunu da belirtmekte fayda var. Herhangi bir hastalık teşhisi konmamış kişilerin kullanması gerekir. Bir hastalığınız varsa doktorunuza danışarak tüketmelisiniz.



*Yeşil Çay

Günümüzde en çok tüketilen bitki çaylarının başında gelen yeşil çay, güçlü bir antioksidandır. Metabolizmayı hızlandırır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kan basıncını düşürmek gibi say say bitmez faydaları vardır. Kafein barındırdığı için günde 2 fincandan fazla tüketmemek gerekir.

*Ihlamur Çayı

Özellikle kış aylarında sık karşılaştığımız hastalıklara karşı adeta koruyucu kalkan olarak tükettiğimiz ıhlamur çayı, boğaz ağrısına, öksürüğe iyi gelir. Limon ile tükettiğimizde bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyona karşı koruyucu maddeleri içerir. Sakinleştirici özelliği sayesinde sinirleri yatıştırır. Günde 3 kahve fincanını geçmeden tüketilmesi önemlidir.

*Adaçayı

Günlük önerilen kullanım miktarı 3 kahve fincanıdır. Beyin fonksiyonlarını geliştiren, dinç ve zinde kalmayı sağlayan adaçayı aynı zamanda kan temizleyici ve böbrek taşı düşürücü etkileri ile de bilinir.

*Rezene Çayı

Bağırsak hareketlerini düzenleyici bir bitki çayıdır. Rezene çayı kalın bağırsak sancılarına iyi gelir. Özellikle bebeklerde ortaya çıkan kolik ağrılara şifadır. Anne sütünü arttırdığı ve cilde iyi geldiği de bilinir. Bebeklerde doktoruna danışarak tüketilmesi önemlidir. Yetişkinler günde 3 kahve fincanını geçmemelidir.

*Zencefil Çayı

Üst solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde birebirdir. Güçlü bir mikrop savar olan zencefil çayı, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek gribal enfeksiyonlara karşı koyar. Doğal bir ağrı kesici olan zencefil çayını günde 2 kahve fincanını geçmeden tüketmek gerekir.



*Papatya Çayı

Ateş düşürmeye ve uykusuzluğa yardımcı olan papatya çayının sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisi bulunur. Stresli ve yoğun bir günün ardından keyifle içebilirsiniz. Aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendiren papatya çayını günde 2 kahve fincanından fazla tüketmemek gerekir.

*Kuşburnu Çayı

İçinde bulunan yüksek miktarda ki C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir. İdrar yolu rahatsızlıklarına karşı yardımcıdır. Soğuk algınlığı tedavisinde ise onsuz yapamıyoruz. Ama yine de günde 3 kahve fincanını geçmiyoruz.

*Ekinezya Çayı

Soğuk algınlığına ve boğaz ağrılarına birebir olan ekinezya çayı antiseptik özelliğe sahiptir. Havaların soğumasıyla ününü arttıran ekinezya çayı öksürüğü azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir. Günde 3 kahve fincanını geçmeden tüketmek gerekir.

*Keten Tohumlu Çay

Sindirimi kolaylaştırıp, bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olan keten tohumlu çay, aynı zamanda boğaz ağrısı ve öksürüğe de iyi gelir. Günde 1 kahve fincanı tüketilmesi uygundur fazlası sindirim sorunlarına yol açabilir.

*Nane Çayı

Hazımsızlık, karın ağrısı, şişkinlik ve mide bulantısına iyi gelen nane çayı, sindirimi de kolaylaştırır. Günde 2 kahve fincanını geçmemek gerekir.



Bitki Çayları Zararlı mı?

Bitki çaylarının hamilelikte henüz zararı kesinleşmediği için tüketilmesi uygun değildir ya da doktor kontrolünde tüketilmesinde fayda vardır. Hiç bir hastalık teşhisi olmayan sağlıklı bireylerde ise bu şifalı bitkilerin çaylarını önerilen miktarlarda ve önerilen hazırlama, saklama koşulları ile tüketilmelidir. Bitki çaylarının adet düzensizliğine neden olup olmadığı hususunda henüz net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak zayıflamak için tüketilen bazı bitki karışımlarının adet düzensizliğine neden olduğu bilinmektedir. Her bitki çayı herkese aynı etkiyi gösterecek diye bir durum söz konusu değildir. Özellikle antibiyotik gibi etkin maddesi ağır olan ilaçlarla alınmaması gerekir çünkü bitki çayları ile bazı ilaçların etkileşimi vardır.

Şifalı günler dileriz...

Yorumlar
Henüz yorum yok
Adınız
Bunlar da İlginizi Çekebilir

Aramıza Siz de Katılın

  • 3050 üye,
  • 1920 tarif,
  • 954 makale
Şimdi ücretsiz katıl