Cennet Elması ya da Trabzon Hurması ya da!

Cennet Elması ya da Trabzon Hurması ya da!

İsmi konusunda kafa karışıklığımız bir türlü bitmese de, bu özel meyveyi yakından tanımamız gerek diye düşündük. Buyursunlar...


Güzel ülkemizin pek çok bölgesinde yetiştirilebilen ancak ismi konusunda kafa karışıklığı bir türlü bitmeyen turuncu meyve. Bölgesel olarak ismi de değişen bu meyve Cennet elması, Trabzon hurması, cennet meyvesi, cennet hurması, kocayemiş, amme, japon elması ve kara hurma olarakta bilinir. Cennet elmasına Trabzon hurması denilmesinin nedeni bir rivayete göre şöyleymiş. O dönem saraya sunulan envai çeşit meyveden Karadeniz’de üretilenlerin Trabzon limanından gönderilmesi sebebiyle Trabzon hurması olarak bilinirmiş.

Cennet elması yüksek miktarda protein, çinko, kalsiyum, fosfor, demir ve karbonhidrat içermektedir. Tüm bunların yanısıra magnezyum ve potasyumla beraber A, B1, B2, B3 ve C vitaminleri bakımından da oldukça zengindir. İçeriğinde ayrıca fenolik bileşenler ve askorbik asit bulunur. Bu şu demek oluyor; cennet elması oldukça güçlü bir antioksidandır.

Yağ, protein ve karbonhidrat açısından oldukça zengin olan cennet elması, özellikle kış aylarında vücut ısısını yükselttiğinden soğuğa karşı vücudumuza kalkan olur. Özellikle soğuk algınlığı ve benzeri hafif atlatılabilen hastalıklarla mücadelede de oldukça faydalıdır. Ülkemizde oldukça elverişli yetişme ortamına sahip olmasına rağmen, cennet elması ne yazık ki yeterince kıymeti bilinen meyvelerden değildir. Tüketimi genellikle sınırlı kalan bu özel meyveyi ister taze olarak isterseniz de kurutarak tüketebilirsiniz.

Ortalama her 100 gramının 20 gramı yalnızca vitaminlerden oluşmaktadır. Bu oldukça zengin vitamin deposu kişilerde görülen vitamin ve mineral sorunlarını tedavide oldukça yararlıdır. Yüksek miktarda protein, yağ ve karbonhidrat içermesi sebebiyle soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmektedir. Vücudumuza sunduğu protein katkısıyla bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği vardır. Cennet elması içerdiği maddeler sayesinde saçlarınızın daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar aynı oranda da cildinizin daha pürüzsüz ve parlak görünmesine yardımcı olur. Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde kansızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Bir diğer özelliği de iştahsızlık sorunu yaşayan kişilerde ve kilo kaybı yaşayan hastalarda destekleyici rolü.

Cennet elması iştahsızlıkla mücadelede en etkin şekilde kullanabileceğiniz meyvelerin başında geliyor. Tansiyon yüksekliği şikayeti olan kişilerde de epey faydalı. Yüksek tansiyonu düşüren cennet elması, kolesterolü dengeleyip bu özellikleri sayesinde de kalp ve damar sağlığımızı koruma da etkili bir rol üstleniyor. Mide dostu bu meyve, düzenli tüketildiğinde mide çeperini kuvvetlendirir ve gastrit gibi rahatsızlıklara karşı mücadelenize destek olur. Aynı zaman da bağırsaklar için de faydalı olan cennet elması, özellikle on iki parmak bağırsağı ve diğer bağırsak iltihaplarının iyileştirmede yardımcı özelliğe sahiptir. Boşaltım ve sindirim sistemi üzerinde de oldukça faydalı özellikleri vardır. İçeriğinde bulunan yüksek lif sayesinde bağırsaklarınız daha iyi çalışır, kabızlık şikayeti olan hastaları rahatlatır. Bu kabızlık sorunlarından kurtulmak, boşaltım sisteminizi rahatlatmak ve vücudunuza omega3 besini almak için her sabah kahvaltı ederken 1 tatlı kaşığı Cennet Elması Pekmezi tüketmeniz yararınıza olacaktır.

Bu özel meyvenin yapraklarıyla hazırlayacağınız çay ile yüzünüzü ve saçlarınızı yıkadığınızda daha sağlıklı bir görünüm elde edersiniz. Envai çeşit isimle anılan bu özel meyve ile hazırlayabileceğiniz cilt maskeleri de mevcut, bu maskeler sayesinde cilt dokunuzun protein, mineral ve vitamin ihtiyacını karşılayabilir, antioksidan etkisi sayesinde cilt bakımınızı ve cilt temizliğinizi sağlayabilirsiniz.

Şimdilerde Cennet Elması zamanı… Semt pazarlarında ve market raflarında görmeye başladığımız bu özel meyvenin adına ne derseniz deyin ama lütfen yeter ki mevsiminde bolca tüketin.

Şifalı günler dileriz...

Yorumlar
Henüz yorum yok
Adınız
Bunlar da İlginizi Çekebilir

Aramıza Siz de Katılın

  • 3050 üye,
  • 1920 tarif,
  • 954 makale
Şimdi ücretsiz katıl