Evde Saksıda Yetiştirebileceğiniz Sebzeler

Evde Saksıda Yetiştirebileceğiniz Sebzeler

Özellikle kış aylarında balkonunuzda ya da cam kenarınızda yetiştirebileceğiniz sebzeler hangileri? Peki evde sebze nasıl yetiştirilir?


Kekik

Kekik kışın ekebileceğiniz bitkilerden biridir. Öncelikle seçtiğiniz saksının delikli olmasına özen göstermelisiniz. Bu tür bitkiler için su tahliye edebileceği bir kaç delik yeterli olacaktır. 

Marul 

Marul potasyum açısından zengin bir sebze. Ekim aşamasında şunlara dikkat etmelisiniz:
- Tohumları üst üste getirmeden ekmelisiniz.
- Marulun toprağı kurumamalı o nedenle bolca püskürtme yöntemiyle sulamak gerekir. 

Nane

Nane tohumlarını 1 gece önceden çeşme suyunda bir kap içinde bekletin. Bu nane tohumlarının çabuk çıkmasını sağlayacaktır. Kuru toprağa ekilen nane tohumları el ile serpiştirilir. Nane tohumlarının üzeri için kapak olacak yaklaşık 2cm kalınlığında dökülecek toprak elenmiş un gibi ya da elle taşlardan arındırılmış ince toprakla örtülür. Kapak olarak tohumların üzerine örtülen ince toprak el ile hafifçe bastırılır ve sulanır. Çimlenme süresi 15-20 gündür.

Bezelye 

Sabah erken ya da akşam saatlerinde sulanması gerekiyor.

Reyhan

Ocak ve şubat aylarında ekebileceğiniz bir bitkidir. Hafif ıslatılan toprağa tohumlar tuz serper gibi serpilir ve üzeri ince bir kapak olacak şekilde yine toprakla hafifçe örtülür ve sulanır.

Ispanak

Soğuğa karşı dayanaklı bir sebze olan ıspanak tohumu ekilerek yetiştirilir. Ispanağı ekerken tırmıkla toprağı düzleştirdikten sonra, tohumları toprağın üzerine serpiştirerek ekim yapabilirsiniz.

Taze Soğan 

En zahmetsiz sebze taze soğandır. Arpacık soğanlarını toprağa ekerek taze soğan elde edebilirsiniz. Evinizde yemeklik soğanları yavaş yavaş çimlenmeye ve filiz vermeye başlar. Bunları hazır toprak karışımlı bulunan saksıya, altı delinmiş yoğurt kovanıza dikebilirsiniz. İhtiyacınız kadar olanı alıp saksılarınıza diktiğinizde 5-10 gün içinde soğanlar filizlenerek hızla büyümeye başlayacaktır. Her mevsimde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.

Tere

Yaz ayları dışında her zaman ekebileceğiniz bir sebze olan tere içerdiği hoş kokulu ve hafif baharatlı yapısı nedeniyle iştah açıcı olarak salata veya garnitür sebzesi şeklinde kullanılır. Tere,  toprak istekleri bakımından seçici bir bitki değildir. Tek yapmanız gereken tohumları ekip püskürtme yöntemi ile sulamak.

Maydanoz 

Yetişme süresi uzun olsa da ekmesi oldukça zahmetsizdir. Çimlenmesi 20 veya 25 gün sürer. Yuvarlak saksılar kullanmamalısınız. Kare ya da dikdörtgen saksılar dikim için uygundur. Ayrıca, maydanozu susuz bırakmamak, toprağının nemli olmasını sağlamak gerekir.

Roka

Ocak veya şubat aylarında ekime uygundur. 15-20 günlük bir çimlenme süresi vardır. Hafif ıslatılan toprağa tohumlar tuz serper gibi serpilir ve üzeri ince bir kapak olacak şekilde yine toprakla hafifçe örtülür. Toprağa ekilen tohumlar el ile su serpiştirilerek az bir şekilde tohumlar yerinden oynamayacak şekilde sulanır.

Havuç

Şubat ayından kasım ayına kadar ekimi yapılır. Geniş ve derin bir saksıya seyrekçe serpilir. Tohumları çizgi metoduyla çimlendirmek için, 2-3 cm derinliğinde, 20-25 cm aralığında çizikler oluşturun. Bu çiziklerin içine tohumları serpin. Üzerlerini toprak ya da torfla sıkıştırarak kapatın ve can suyunu verin. 12-15 gün arasında, tohumların çimlenmeye başladığını göreceksiniz. Toprağı nemli tutmaya dikkat edin.

Sarımsak

Sayısız faydası olan sarımsağı kış aylarında kolaylıkla ekip, elde edebilirsiniz. Taze sarımsak elde etmek için, bir top sarımsağın dişlerini ayırın ve ardından dişleri toprak dolu saksıda, aralıklarla açtığınız deliklere yerleştirin. Ektikten yaklaşık 10 gün sonra filizlenmeye başladığını göreceksiniz. Eğer daha derin bir kaba eker ve hemen koparmazsanız, her bir diş tam bir sarımsak topu olacaktır.

Yorumlar
Henüz yorum yok
Adınız
Bunlar da İlginizi Çekebilir

Aramıza Siz de Katılın

  • 3050 üye,
  • 1920 tarif,
  • 954 makale
Şimdi ücretsiz katıl