Greyfurt, Portakal, Mandalina… Hangisini Yesek Acaba?

Greyfurt, Portakal, Mandalina… Hangisini Yesek Acaba?

Aşırı turunçgiller yazımızla şifa olmaya geldik…


Efendim artık kış kapıda ve tek başına değil. Yanına kimi bulduysa alıp gelmiş; grip, nezle, bronşit, boğaz enfeksiyonları ve dahası da var. Peki nasıl korunabiliriz? Gelin aşağıda satır satır turunçgillerin şifa kapısını birlikte çalalım...
 
Yakinen Tanıdığımız Turunçgiller, Aslen Nereliler?

Anavatanı Güneydoğu Asya’dır. Yani uzun uzun anlatırsak eğer, Arap yarımadasının doğusundan, Filipinler’in doğusuna kadar ve Himalayalar ile Hindistan’dan Avustralya’ya kadar olan bölgeyi içine alan geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Kışı ılık olan iklimleri ve kireçli toprakları severler. Ülkemizin Akdeniz, Güney Ege, Güney Marmara kıyıları turunçgil yetiştirmek için uygun kesimlerdir. Türkiye’nin en büyük turunçgil üreten illeri ise Antalya ve Mersin’dir. Dünyada ise Çin, Brezilya, İtalya, Amerika, Meksika, Hindistan ve Mısır en büyük turunçgil üreticileri arasındadır.

Tatlı Görünüp Ekşi Sürprizler Yapmayı Severler…

Turuncu renge adını veren bu meyveleri narenciye adıyla da anıyoruz. Beş parçalı, çanak ve taç yapraklara sahip, kimi zaman çekirdekli kimi zamanda çekirdeksiz, C vitamini yönünden oldukça zengin bu meyveler kış sofralarımızın vazgeçilmezleridir. Turunçgiller hamken yeşil, olgunlaştığında ise sarı ve turuncu renge bürünür. C vitamininin bağışıklık sistemi, kalp damar sağlığı ve bir çok hastalıktan çabucak kurtulmak için ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz.



Turunçgilleri Ayrı Ayrı Mercek Altına Aldık! Gelin Bakalım Ne Diyorlar…

Portakal: Turunçgiller familyasının C vitamini açısından en zengin üyesidir. Hemen hemen her köşe başında bir büfe ve o büfenin camında “taze sıkılmış portakal suyu” yazısı mutlaka vardır. 600 kadar çeşidi bulunan, kokusu ile mest eden, kek ve tatlıların aranılan turuncu meyvesidir. Hafif ekşi-tatlı bir tada sahip olan portakalın ülkemizde en bilinen çeşidi Finike portakalıdır. C vitamini yanı sıra B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içermektedir. Portakal, lifler, organik asitler ve şeker açısından da oldukça zengin bir meyvedir.

Limon: Suyu alkali özelliği göstermesi sebebiyle alternatif sağlık birimlerince oldukça popülerdir. Limon bağırsakları, böbrekleri ve karaciğeri temizleyen etkisiyle, vücudumuzu serbest radikallere karşı korur. Buna bağlı olarak görülen pek çok hastalığa yakalanma riskini azaltır. Ekşi tada sahiptir. Hergün kabuğu soyulmuş bir adet limon yemek, günlük C vitamini ihtiyacının yarısını karşılıyor.

Greyfurt: Kırmızımsı rengi ile göz dolduran, hafif acı-ekşi tadıyla, büyük ebatta bir turunçgil meyvesidir. Folatlar bakımından oldukça zengin olan meyve, vitamin, protein, lif ve mineral açısından da güçlü bir besindir.

Mandalina: Büyük bir mandalina ağacı, çok uzaktan bile hoş bir görüntüye sahiptir. Çekirdekli ve çekirdeksiz türleri mevcut olup, turuncu renkte olduğu gibi sarı ve yeşil renklerde de meyve verebilir. Çeşitli antioksidanları yüksek miktarda içerisinde barındırır. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklara yakalanmamak için bolca tüketip vücuda C vitamini depolamakta yarar var. Astım ve bronşit gibi hastalıklara karşı faydalıdır. Bağırsak ve mide florasını temizler.

Bergamot: Limon ve armuta benzeyen bergamot, turunçgiller ailesinin son üyesidir. Yaprakları çay olarak tüketilmektedir. Esans sektöründe kullanılan meyve, yağının faydaları ile de alternatif tıpta tercih edilmektedir. Yağı özellikle depresyon için çok etkili olan bergamot, sakinleştirici ve rahatlatıcı özelliği ile uyku bozukluklara iyi gelir.

Kamkat: Biçimi tıpkı limona, rengi ise portakala benzer. Kamkatı kabuğunu soymadan tüketiriz. Kokusu bergamotu andırır ve kokusu uzun süre ellerinizden gitmez. Hergün 20 gram kamkat günlük C vitamini ihtiyacımızı karşılıyor.

Turunç: Portakala benzer ama ona göre kısmen acı-ekşi tadıyla bilinir. Narenciye familyasının minyon bir üyesidir. Meyvenin kabuğundan ve çiçeğinden yararlanarak şifa bulmak mümkün. Turunç çiçeğinin suyunun içilmesi halinde sinirleri yatıştırır. Bebek ve çocukların huzursuz anlarında sakinleştirmek için faydalanılır.

Anti-Kanserojenik Bir Detoks Tarifi Vermeden, Şurdan Şuraya Gitmeyiz;

Malzemeler;
1 adet greyfurt
1 adet mandalina
1 adet portakal
1 adet limon

Hazırlanışı;
Bütün meyvelerin suyunu bir güzel sıkıyoruz. Sonra hepsini iyice karıştırıyoruz. Hücreleri koruyan, metabolizmamızı serbest radikallerin zararlarından sakınan, vücutlarımızdan toksin madde birikimini atan anti-kanserojenik detoks içeceğimiz hazır.

Şifalı günler dileriz...

Yorumlar
Henüz yorum yok
Adınız
Bunlar da İlginizi Çekebilir

Aramıza Siz de Katılın

  • 3050 üye,
  • 1920 tarif,
  • 954 makale
Şimdi ücretsiz katıl