Safran Hakkında Bilinmesi Gereken Herşey

Safran Hakkında Bilinmesi Gereken Herşey

Safran bitkisi nasıl kullanılır? Faydaları nelerdir? Neden bu kadar pahalı? Sizin için herşeyi kaleme aldık. Buyursunlar..


Anavatanı Güneybatı Asya olan Safran bitkisi süsengiller familyasından gelir. Sonbahar ile birlikte çiçek açan 20-30 cm boyunda çiğdem cinsinde soğanlı bir kültür bitkisidir. Genellikle gıda boyası ve tat verici baharat olarak kullanılmaktadır. 

 
Faydaları

Safra bitkisinin faydaları da saymakla bitmeyen cinsten. Gıda boyası ve tatlandırıcı olarak kullanılan Safran aynı zamanda Geleneksel tedavi yöntemi olarak çok eski bir tarihe sahiptir. Safranın kanser bastırıcı (antikarsinojenik) olduğunu biliyor muydunuz? Ya da mutasyon önleyici (antimutajenik)... Antioksidan ve immünomodüle edici yapısı sayesinde modern tıp tarafından kullanılmaktadır. 
Ayrıca Safran, antioksidan bileşimi zengin olduğundan oksidatif strese karşı koruma sağlar. Yaş almaya bağlı olarak gelişen zihinsel bozukluğu tedavi eder. Hafıza kaybına iyi geldiği bilinir. Kanserli tümörlerin küçülmesini sağlar ve yayılmasını engeller. İltihap tedavisinde kullanılmaktadır. Erkekler de ve kadınlar da cinselliğe fayda sağlar. Diş etlerini kuvvetlendirir. Astım gibi bazı solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Sindirim sistemini destekler. İştah açar. Regl sancısına iyi gelir. Ülseratif kolit ve peptik ülseri tedavi eder. Kokusu insanda yatıştırıcı etki yaratır. 

Nasıl Kullanılır?
 
Araştırmacılar safranın kokusunu otsu ya da samansı olarak anlatır. Rengini ise metalik bal rengini andırır diye tarif ederler. Safran bitkisinin tadı da biraz keskin ve samansıdır. Yiyeceklere parlak sarı bir renk katar. Sıra dışı tadı ve yemeklere kattığı sarı renk nedeniyle Arap, Orta Asya, Avrupa, Hint, İran, Fas ve Cornwall mutfaklarında oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda Çin ve Hindistan’da kumaş boyası ve parfümeride de kullanılmaktadır.

Safran Üretimi ve Fiyatı
 
Bitki batıda Akdeniz’den doğuda Keşmir’e kadar olan bölgelerde yapılmaktadır. Dünya üzerinde ki safran üretimi yıllık 300 ton civarındadır. Sırasıyla İran, İspanya, Hindistan, Yunanistan, Azerbaycan, Fas, ve İtalya önemli ölçüde safran üreten ülkelerdendir. Sadece yarım kilo kuru safran elde etmek için 55.000–80.000 çiçek gerekir ki bu bir futbol sahası büyüklüğündeki bir alandan toplanır. 150.000 çiçeği toplayabilmek için kırk gün boyunca gece gündüz çalışılmaktadır. Çiçeklerden çıkarılan tepecikler hemen kurur ve hava sızdırmaz kaplarda saklanmaktadır. Safranın pahalı olma sebebi işte şimdi anlaşılıyor.  Safran kilogram başına 1.100USD - 11.000USD aralığında alıcı bulmaktadır. Canlı kızıl renk, hafif bir nemlilik taze safranı eşsiz kılan özelliklerindendir.

Şifalı günler dileriz...

 

Yorumlar
Henüz yorum yok
Adınız
Bunlar da İlginizi Çekebilir

Aramıza Siz de Katılın

  • 3050 üye,
  • 1920 tarif,
  • 954 makale
Şimdi ücretsiz katıl