Şarbonun Belirtileri Nelerdir? Nasıl Korunulur?

Şarbonun Belirtileri Nelerdir? Nasıl Korunulur?

Sağlık Bakanlığı verilerine göre; 10 yıllık dönemde şarbon kaynaklı ölümlerin sayısı 8 oldu.


Şarbon nedir?

Sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalık olan şarbon; insanlardan deri, bağırsak, akciğerlerde hastalık yapar. Ülkemizde en çok deri şarbonu görülür.

Şarbon nasıl bulaşır?

Hasta hayvanlarla veya bunların kirlettiği eşya veya malzeme ile temas sonucu deri yoluyla,

Şarbon mikrobu taşıyan hayvanlara ait etlerin tüketilmesi sonucu bağırsak yoluyla,

Şarbon sporlarıyla bulaşık tozların ve hayvan tüylerinde bulunan sporların solunmasıyla akciğer yoluyla bulaşır.

Şarbonun belirtileri nelerdir?

Hastalığın belirtileri mikrobun vücuda girmesinden 2-7 gün sonra görülmeye başlar.

Deri Şarbonu; mikrobun girdiği deride kabarıklık ve kaşıntı ile başlar 1-2 gün içinde içi su dolu kabarcığa dönüşür. Daha sonra ortası siyah renkte yara meydana gelir. Bu nedenle halk arasında deri şarbonu, kara kabarcık veya çoban çıbanı olarak da adlandırılır.

Bağırsak Şarbonu; Bulantı, kusma, iştahsızlık, ateşle başlar. Bunu karın ağrısı, kanlı kusma ve kanlı ishal izler. Bu tip şarbonda tedaviye başlansa dahi ölüm %50 civarındadır.

Akciğer Şarbonu; Soğuk algınlığına benzeyen belirtilerle başlar, yüksek ateş ve titremeler görülür. Birkaç gün sonra ağır solunum güçlüğü ve şok gelişir. Hastalık genellikle ölümle sonuçlanır.

Şarbondan nasıl korunulur?

Hayvanlarınızı mutlaka şarbona karşı aşılatınız!

Şüpheli hayvan ölümlerini yetkililere bildiriniz!

Şarbonlu hayvanları asla kesmeyiniz, derisini yüzmeyiniz ve etlerini tüketmeyiniz!

Sağlık Bakanlığı verilerine göre; 2008-2017 yıllarını kapsayan 10 yıllık dönemde şarbon kaynaklı ölümlerin sayısı 8 oldu. 2016 yılında 1 kişinin ölümüyle sonuçlanan 32 vaka kayıtlara geçerken, bu sayı geçen yıl 37’ye çıktı.

Son dönemde özellikle kurbanlık hayvanlarda ortaya çıkan şarbon, Türkiye’de hayvancılıkla uğraşanların yıllardır bildikleri hayvan hastalıklarının başında geliyor.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Dairesi Başkanlığı’nın internet sitesinde, hastalığa ilişkin detaylı bilgiler verilirken, şarbon vakaları ve ölümlerin sayısı da yer alıyor.

Şarbondan ölümler

Sağlık Bakanlığı verilerine göre; 2008-2017 yıllarını kapsayan 10 yıllık dönemde, yıllara göre farklı sayılarda şarbon vakası kayıtlara geçti. 2008 yılında 235 vaka kaydedilirken, en düşük olarak 2016’da 32’ye gerileyen vaka sayısı, geçen yıl 37’ye yükseldi.

Söz konusu dönemde şarbondan ölümler de belli oldu. 10 yılda şarbon kaynaklı ölümlerin sayısı 8 oldu. 2008, 2009, 2014 ve 2016 yıllarında şarbondan birer kişi hayatını kaybederken, 2011 ve 2013 yıllarında iki kişi şarbondan öldü.

Yorumlar
Henüz yorum yok
Adınız
Bunlar da İlginizi Çekebilir

Aramıza Siz de Katılın

  • 3050 üye,
  • 1920 tarif,
  • 954 makale
Şimdi ücretsiz katıl