Şeker Değil Şükür Bayramı! Çünkü...

Şeker Değil Şükür Bayramı! Çünkü...

Fıtır Bayramı da denilir, Şükür Bayramı da... Peki neden? Tüm kandiller, üç aylar ve Ramazan Bayramı hakkındaki her şeyi sizler için araştırdık. Buyursunlar…


Ramazan Bayramı biz müslümanların iki büyük bayramından biri. Mübarek Ramazan ayı boyunca tutulan bir aylık orucun bitiminde Şevval ayının ilk üç günü sevinç günleri olarak kutlanıyor. O gün fıtır sadakası verilmesinden dolayı Ramazan Bayramına Fıtır Bayramı adı da verilir.

Ramazan Bayramı Anlam Ve Önemi

Halk arasında “üç aylar” diye anılan Recep, Şaban ve Ramazan aylarının İslam dinimizde özel bir yeri var. Bu mübarek üç ayların içerisinde Regaib, Miraç, Berat Kandilleri ve Kadir Gecesi de bulunuyor.

Regaib Kandili: Kelime manası olarak “pek çok ihsan” demek. Regaip kandili ihsan gecesidir. Üç ayların başlangıcı olan Regaib Kandili Perşembeyi Cumaya bağlayan geceye denk gelir. 

Miraç Kandili: Peygamber Efendimiz Muhammed Sallallahü Aleyhi Ve Sellem’in Miraç olayını yaşadığı geceye denir. Recep ayının 27. gecesi kutlanır. 

Berat Kandili: Kur-an’ı Kerim’in dünyaya indirildiği gece. Şaban ayının 15. gecesidir. 

Kadir Gecesi: Kadir kelime anlamı olarak; kıymet, değer ve itibar anlamlarına gelir. Ramazan ayı içerisinde kutlanan Kadir Gecesi “bin aydan daha hayırlı olduğu” Kur’an-ı Kerimde açıklanan bir gecedir. Bu gece melekler Allah’ın emriyle yeryüzüne iner ve müslümanlara dua ederler. Fecir zamanına kadar devam eden Kadir Gecesi, Allah katında kadir ve kıymeti pek yüksek olan bir gecedir. 



Otuz gün boyunca tuttuğumuz oruçlardan sonra Ramazan Bayramını hep birlikte kutlarız. Bayramların hayatlarımızda çok önemli bir yeri vardır. Erkekler bayram sabahı camilere gider ve büyük bir huşu içerisinde bayram namazını eda ederler. Namazdan sonra cami çıkışı tüm müslümanlar birbirlerinin bayramlarını tebrik ederler. Sonrasında evlerine gidip ailece bir bayram kahvaltısı yaparlar. Akabinde eş-dost, akraba ve komşuları ziyaret ederek, büyüklerin ellerini öpüp dualarını alırlar. Bayramlar sevgi ve saygının artmasına vesile olur. 

Şeker Değil, Şükür Bayramı

Eski harflerde şükür ve şeker kelimeleri aynı şekilde yazılmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu zamanında Şükür Bayramı olarak bilinen Ramazan Bayramı eski harflerle “şükür” (şın-kef-rı) olarak asırlar boyunca doğru şekilde okunan kelimenin bir hata neticesinde yanlış telaffuz edilerek “şeker” sanılması ile bayramın ismi değişmiştir. Yıllar geçtikçe de bu hata kemikleşmiş ve aslında Şükür bayramımız olmuş Şeker bayramı…

Şeker Bayramı denmesinin bir diğer sebebi de; Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Ramazan ayının 15. gününden sonra sarayın askerlerine sürekli çeşitli tatlılar gönderilirmiş. Tüm çocuklara ise şeker dağıtılırmış. Kısacası Osmanlı’da tatlı ve şeker dağıtıldığı için bu isim günümüze kadar gelmiş.

Yazımızın sonuna gelirken, Tarifi Kolay Ailesi olarak Mübarek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlar, aileniz ve sevdiklerinizle nice bayramlara erişmenizi temenni ederiz. 

Sevgi ve Saygılarımızla...

Yorumlar
Henüz yorum yok
Adınız
Bunlar da İlginizi Çekebilir

Aramıza Siz de Katılın

  • 3050 üye,
  • 1920 tarif,
  • 954 makale
Şimdi ücretsiz katıl