Yeni Yıla Zinde Başlatan Altın İpuçları

Yeni Yıla Zinde Başlatan Altın İpuçları

Yılbaşında kalori hesabı yapmadan sofranın tadını çıkarmak tükettiğimiz besinlere bağlı. Diyetisyen M.Berrin Ak'tan, kahvaltıdan ödem attıran meyvelere uzanan öneriler!


Yılbaşı gecesi için hazırlıklar yapıldı; kimimiz evde, kimimiz çeşitli mekanlarda veya tatilde yeni yılı karşılamaya hazırlanıyoruz. Ancak nerede olursak olalım, pek çoğumuz için değişmeyen bir gelenek var: Yılbaşı sofraları! 

 

Yılbaşı sofrasında ve yeni yılın ilk gününde neler tüketilmeli?

Nişantaşı Hastanesi’nden Diyetisyen M. Berrin Ak, kronik bir rahatsızlık olmadığı takdirde böyle özel günlerde kalori hesabı yapmadan günün keyfinin çıkarılmasını öneriyor ancak bu keyif, yiyecek ve içecekleri sınırsız tüketmek anlamına gelmiyor! İşte Diyetisyen Ak’tan hem yılbaşı gecesini hem de yeni yılın ilk gününü sağlıklı ve zinde geçirmenizi sağlayacak öneriler:

Yılın son günü ve yılbaşı yemeği

Öğün atlamayın: Akşam daha çok besin tüketebilmek için öğün atlayıp gün boyu kendinizi aç bırakmayın. Bu davranış kan şekerinizde dengesizliklere yol açarak halsiz hissetmenize ve yılbaşı sofrasında hızla yemek yemenize neden olur. Gün boyunca bol su içmeyi de ihmal etmeyin.

Kahvaltıda protein tüketin: Yılın son gününe protein içeriği yüksek bir kahvaltı yaparak sağlam başlayın. Kahvaltıda kakaolu fındık kreması, poğaça gibi basit karbonhidrat içeren besinler yerine haşlanmış yumurta, beyaz peynir, zeytin, yeşillik ve tam tahıllı ekmek tüketin.

Öğle yemeğinde hafifleyin: Akşam yemeğinde et grubu besinler tüketecekseniz öğle yemeğinde zeytinyağlı sebze yemeği veya yanında bol salata tüketeceğiniz hafif yemekleri tercih edin. 

Ara öğünü atlamayın: Yılbaşı sofrasına çok aç bir şekilde oturmamak için akşama yakın saatlerde mutlaka bir ara öğün yapın. Esmer ekmekle yapılmış beyaz peynirli sandviç veya tost, bir avuç kuruyemiş, ayran, sütlü kahve tercih edebilirsiniz.

Ara sıcakları tadımlık tüketin: Yılbaşı yemeğine bir kepçe çorba içerek başlayın. Ardından protein içeriği yüksek ve diğer etlere göre daha az yağlı olan hindi eti iyi bir tercih olacaktır. Etin yanında pilav yiyecekseniz ekmek, ekmek yiyecekseniz pilav tüketmeyin. Yemeğinizi, yanında bol salatayla yavaş yavaş ve tadına vararak tüketin. Ara sıcakları ya hiç tüketmeyin ya da tadımlık olarak tabağınıza alın. Şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlılar tercih edin. Mümkünse tatlınızı yemekle beraber değil, yemekten sonra tüketin. Yüksek yağ içeren hamur işi besinler, kızartmalar ve alkollü içeceklerin miktarı ve hacmi az olsa dahi kalorileri yüksektir. Ayrıca kan şekerinde ani dalgalanmalara ve karın çevresinde yağlanmaya neden olabileceğinden bu besinleri tüketmekten kaçının. Uyumadan en az iki saat öncesine kadar yemek tüketimini sonlandırın.

Yılın ilk günü

* Yeteri kadar ve kaliteli bir uykunun ardından güne başlayın. 

* Diğer günlere nazaran daha yoğun beslendiğiniz yılbaşının ardından vücudunuzu dinlendirmek adına vücudun dengesini bozan sıvı diyetler yapmayın. 

* Ara öğünlerinizde bitki veya meyve çayları, yoğurt, kefir tüketebilirsiniz. 

* Kahvaltıda kızartma, tereyağı, sucuk, reçel gibi besinler tüketmeyin. 

* Öğünlerinizi sebze ve meyve ağırlıklı oluşturun. Ananas, içeriğindeki bromelin enzimi sayesinde vücuttaki ödemi uzaklaştırmaya yardımcı olduğundan ara öğünlerde tercih edilebilir. 

* Beslenmeye bağlı olarak oluşabilecek ödemi atmak için açık havada 30-45 dakika hafif tempolu yürüyüş yapın.

* Ödemi atmanın en güzel yolu olan bol su içmeyi ihmal etmeyin. 

Yorumlar
Henüz yorum yok
Adınız
Bunlar da İlginizi Çekebilir

Aramıza Siz de Katılın

  • 3050 üye,
  • 1920 tarif,
  • 954 makale
Şimdi ücretsiz katıl