Yılbaşı Sofrası Nasıl Olmalı?

Yılbaşı Sofrası Nasıl Olmalı?

Sofra başı muhabbetleriyle yılbaşına mutlu gireriz. Peki şahane bir yılbaşı sofrası nasıl olmalı? Yılbaşına az bir vakit kala, tüyolarla dolu yazımızla karşınızdayız.


Bol Çeşit Olsun Ama Miktarları Az Olsun

Malumunuz olduğu üzere “yılbaşı gecesi yemeği” uzun olur. Bu nedenle sofranın zengin olması yani çeşitin bol olması önemlidir. Değişik lezzetlerden oluşan bir sofra, adeta keyifli gecenin habercisidir. Tabi ki tıka basa yemek yiyelim anlamında değil. Farklı tatlar, ufak porsiyonlar hem sizin için hem de misafirleriniz için en doğrusu olacaktır.


Peki Ya Masa Düzeni!

Sofranızda yer alan yemeklerin lezzeti kadar sunum da önemlidir. Doğru sofra düzeni hem göze hitap eder, hem de şıklığın ta kendisidir. Tabak, çatal-bıçak takımı, peçeteler ve bardakları aranje etmek önemlidir. İyi bir sunum için sofranızda renk uyumuna dikkat etmelisiniz. Masa örtünüz açık renk ise servis tabaklarınız koyu olabilir ya da tam tersi. Sofranız evinizin yıldızı olsun diye, aşağıda detaylı bir şekilde sofra düzenini anlattık;

* Yemek çatalı tabağın solunda
* Yemek bıçağı tabağın sağında
* Yemek kaşığı tabağın sağına, bıçağın dışında
* Meze çatalı tabağın soluna, diğer çatalların dışında
* Meze kaşığı tabağın önünde
* Tatlı çatalı ana yemek tabağının önünde
* Su bardağı tabağın sağ önünde
* Şarap bardağı su bardağının sağında
* Tuzluk ve biberlik iki servis tabağı arasında
* Yağ ve sirke sofranın ortasına yakın
* Ekmek sepeti ortada
* Çiçek aranjmanları masanın ortasında
* Peçete servis tabağının solunda yer almalıdır.


Olmazsa Olmaz; Sofra Süsleme...

Zerafet ve şıklık peşindeyseniz sofranızı karmaşadan uzak, en fazla iki renkle hazırlamaya özen gösterin. Servis tabaklarının yanına yerleştireceğiniz zarif peçeteler ile masanızın havasını tamamen değiştirebilirsiniz. Her servis tabağının önüne isim kartı öneriyoruz. Misafir sayınız az da olsa bu jestiniz onların kendilerini ayrıcalıklı hissetmesine sebep olacak ve keyiflerine keyif katacaktır. Doğadan topladığınız çam kozalaklarla sofranızı süsleyebilirsiniz. Hoş kokusu da cabası. Çam kozalak bulamadınız mı? Yılbaşı ağacınızın süslerini de masanızda kullanabilirsiniz. Çünkü ağacınızı süsleyen her şey sofranızı da süsler.

İçeceksiz Eksik Kalır O Sofralar…

Yılbaşı gecesine özel, alkol tüketimi de olabilir elbette. Ancak bu gibi durumlarda içeceklerin yiyeceklerle uyumuna özen göstermek gerekir. En bilindik eşleme; beyaz etle beyaz şarap, kırmızı etle kırmızı şaraptır. Beyaz şarapta şarabın soğukluğunu kaybetmemesi için soğuk kadehin 3’te 1’ine, kırmızı şarabı ise oda ısısında kadehin yarısına kadar doldurarak servis etmek gerekir.
Ufak bir hatırlatmamız daha var. Yılbaşı gecesinden en az bir gece önce, bol miktarda buz depolamayı unutmayın… 


Ve Müzik Tabi ki...

Soframızın düzeni, dekorasyonu, hazırlanması bitti şimdi sıra doğru müzikte! Müzik seçimi de en az yemek, içmek kadar önemli o gece. Çok sesten kaçınmalısınız, arka fondan müzik gelmeli ama sohbetinizi engellememeli. Caz en ideal seçimlerden bir tanesi, bizden söylemesi.


Tatlı Yiyelim, Yeni Yıla Tatlı Girelim…

Saatlerce keyifli sohbetlerin döndüğü yılbaşı sofralarını tatlısız düşünebilir misiniz? Tabi ki hayır, “tatlı yiyelim, tatlı konuşalım” geleneğinden gelen insanlarız neticede. Tam da yeri gelmişken; Yılbaşı Gecesine Özel Birbirinden Farklı 7 Tatlı yazımıza göz atmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.


Ve Tarifi Kolay ailesi olarak size sevdiklerinizle, en az sofralarınız kadar renkli bir yıl diliyoruz... 

Yorumlar
Henüz yorum yok
Adınız
Bunlar da İlginizi Çekebilir

Aramıza Siz de Katılın

  • 3050 üye,
  • 1920 tarif,
  • 954 makale
Şimdi ücretsiz katıl