Beslenmede Yeni Trend: Filizlendirme

Beslenmede Yeni Trend: Filizlendirme

Şimdi “filizlendirme” tekniği çok popüler. Peki filizlendirilmiş besin tüketiminin faydaları neler ve evde filizlendirme tekniğini nasıl uygulayabiliriz?


Sağlıklı beslenmeye olan ilginin artmasıyla beraber her geçen gün yeni keşifler hayatımıza giriyor. Bu keşiflerden en popüler olanı “filizlendirme” tekniği. Filizlendirme tekniği, kurubaklagiller, yağlı tohumlar ve tahıl tohumları gibi besinlerin suda bekletilerek filiz halini elde etmesiyle gerçekleşen bir işlem. Bu kadar popüler olmasının sebebi ise, besinlerin içerisindeki vitamin, mineral ve antioksidan değerlerinin kalitesinin ve vücudun kullanılabilirliğinin arttırılması. Peki filizlendirilmiş besin tüketiminin sağlığımıza faydaları neler ve evde filizlendirme tekniğini nasıl uygulayabiliriz?

Neden Filizlendirme Tekniğini Kullanmalıyız?

1.       Vücudunuza daha fazla enzim alıyorsunuz!: Filizlendirilmiş besinlerde çiğ sebze ve meyvelere göre 100 kat daha fazla enzim bulunuyor. Bu enzimler vücudumuzun gereken işlevleri için katalizör görevi görüyor. Böylece tükettiğimiz besinler daha iyi sindirilebiliyor ve onlardan maksimum yarar sağlayarak hücrelerimizi çok daha iyi bir şekilde besleyebiliyoruz.

2.       Daha fazla ve kaliteli protein tüketebilirsiniz!: Besinler filizlendirildiğinde içerisindeki protein kalitesi artıyor. Filizlendirme işleminde uygulanan adımlar sayesinde tükettiğiniz besinlerin kalitesini ve protein içeriğini yükseltmeniz mümkün! Örneğin sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli olan lizin aminoasidini, filizlendirme işlemiyle önemli derecede yükseltebilirsiniz.

3.       Daha fazla lif tüketmeniz mümkün!: Lif tüketimi hem sağlıklı bir sindirim sistemi için hem de bağışıklığınızı kuvvetlendirmek için oldukça önemli. Özellikle beslenmenizde oluşturacağınız çeşitli lif kaynaklarının tüketimiyle bağırsak floranızdaki yararlı bakterilerin sayısını ve türünü arttırabilirsiniz. Dahası lif tüketimi vücudunuzdaki toksinlerin atımında ve tok kalmanızda büyük yarar sağlıyor. Filizlendirdiğiniz besinlerle lif alımınızı arttırabilir ve sağlık kalitenizi bir kademe daha yükseltebilirsiniz.

4.       Vücudunuzu daha fazla vitaminle canlandırabilirsiniz!: Filizlendirme yöntemiyle A, B, C ve E vitaminlerini 20 kat daha fazla arttırmak mümkün. Araştırmalara göre fasulye türleri filizlendirildiğinde B1 vitamin içeriği %285, B2 vitamin içeriği %515, niasin içeriği ise %256 oranında artıyor. Elbette farklı besinlerde de farklı oranlarda vitamin artışı sağlıyor. Filizlendirilmiş besinleri hayatınıza katarak aldığınız vitamin haplarına “elveda” diyebilirsiniz.

5.       Sağlıklı yağlardan maksimum düzeyde yararlanabilirsiniz!: Yağlar artık nihayet aklandı! Sağlıklı yağların yağ yakma konusunda çok başarılı oldukları ortaya çıktı. Bu anlamda doğal olarak besinlerle aldığımız sağlıklı yağ asitleri de bizim için oldukça büyük öneme sahip. Filizlendirme yöntemiyle besinlerin içerisindeki sağlıklı yağ asidi içeriğini arttırabilir ve yağ yakımını önemli ölçüde arttırabilirsiniz.

6.       Daha fazla mineral ile vücudunuzu sağlığına kavuşturun!: Filizlendirme aşamasında, kalsiyum ve magnezyum gibi alkali mineraller besinlerin içerisindeki proteine bağlanarak vücutta çok daha iyi kullanılmasını sağlıyor. Vücudunuzdaki bütün sistemlerin çalışabilmesi için bu minerallere ihtiyacınız var. Eğer yeterli derecede tüketemediğinizi düşünüyorsanız filizlendirilmiş besinlerle vücudunuza maksimum yarar sağlayabilirsiniz.

7.       Daha fazla antioksidan kapasiteyle vücudunuzu temizleyin!: Besinlerin içerdiği antioksidan kapasitesi bizim için oldukça önemli. Gerek tükettiğimiz paketli, işlenmiş ve fast-food besinler, gerek hava kirliliğinden soluyarak aldığımız toksinler, gerek ise vücudumuzun antioksidan kapasitesinin yetersiz olması antioksidanlara olan ihtiyacımızı oldukça arttırıyor. Filizlendirilmiş besinler tam da bu konuda imdadımıza yetişiyor. Çünkü bu yöntemle beraber tükettiğimiz besinlerin içerisindeki antioksidan kapasite oldukça artıyor. Bu da vücudumuzun toksinlerden daha iyi bir şekilde arınması ve hücrelerimizin çok daha sağlıklı kalması anlamına geliyor.

8.       Elde edilmesi oldukça pratik!: Kendi filizlerinizi evinizde oldukça pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken temiz bir kavanozun içerisine filizlendirmek istediğiniz besin, 1 tatlı kaşığı tuz ve gerekli miktarda su eklemek. İçerisine koyduğunuz besinleri bir süre kadar suda beklettikten sonra içerisindeki suyu yenileyip tekrardan belirtilen süre kadar bekletmeye devam ediyorsunuz. Hangi besinleri, ne kadar süre suda bekleteceğinize aşağıda sizler için hazırladığım tablodan karar verebilirsiniz.
 
*Dikkat: Filizlendirme işlemi kontaminasyon riski içerdiği için zararlı bakterilerin vücuda girmesine ve toksik etkiye sebep olabilir. Özellikle çocuklar, yaşlılar, hamile ve emziren kadınlar, kronik hastalığa sahip olanlar ve bağışıklık sistemi düşük olanlar filizlendirme işlemine ve tüketimine dikkat etmeli. Eğer riskli gruplar içerisindeyseniz hazırladığınız filizleri pişirerek tüketmeye özen gösterin.
 
Hangi Besin Ne Kadar Süre Bekletilmeli?

BESİN NE KADAR SÜREDE SUYU YENİLENMELİ? KAÇ GÜNDE FİLİZ ELDE EDİLEBİLİR?
Adzuki Fasulyesi 8 SAAT 3-5 GÜN
Yonca 8 SAAT 2-5 GÜN
Çiğ Badem 8-12 SAAT 1-3 GÜN
Amaranth 8 SAAT 1-3 GÜN
Siyah Fasulye 8-12 SAAT 3 GÜN
Karabuğday 6 SAAT 1-2 GÜN
Nohut 12 SAAT 1-3 GÜN
Çemenotu 8 SAAT 3-5 GÜN
Mercimek 8 SAAT 2-3 GÜN
Darı 6 SAAT 1-2 GÜN
Maş Fasulyesi 8-12 SAAT 3-5 GÜN
Hardal Tohumu 8 SAAT 2-3 GÜN
Yulaf 6 SAAT 2-3 GÜN
Kabak Çekirdeği 8 SAAT 1-3 GÜN
Kinoa 5 SAAT 1-3 GÜN
Turp Tohumu 8-12 SAAT 3-4 GÜN
Susam Tohumu 8 SAAT 1-3 GÜN
Ayçiçeği Çekirdeği 6 SAAT 1-2 GÜN
Pirinç 9 SAAT 3-5 GÜN

 

Yorumlar
Henüz yorum yok
Adınız

Tarif Gönder

Sen de tarifini gönder yayınlayalım
TARİF GÖNDER
Bunlar da İlginizi Çekebilir

Aramıza Siz de Katılın

  • 3050 üye,
  • 1920 tarif,
  • 954 makale
Şimdi ücretsiz katıl