Çiğ Börek (Çi Börek)

Eskişehir'in meşhur çi böreğini yani bizim bildiğimiz haliyle çiğ börek tarifini evde kolayca yapabilirsiniz...

4.5

HAZIRLANMA SÜRESİ
50 Dakika

Tarife Başlamadan Önce

Asıl ismi Çibörek olan Eskişehir’in ünlü lezzeti, geçmişten günümüze kadar sürekli olarak yumuşak “g” var gibi yazılarak isim hatası yapılmıştır. 

Orta Asya’da Tatarların yaptığı bir yemek çeşidi olan bu böreğin isminde ki “çi” eki lezzetli anlamına gelmektedir. Tatarlar vakti zamanında Kırım ve Orta Asya’dan Eskişehir’e göçmüş. Göç eden Tatarlar da elbette geleneklerini, göreneklerini de peşinde getirmişler. Haklı olarak kendi yemek kültürlerinden de vazgeçmemişler. Eskişehir nüfus olarak fazlalaşmaya başladığında Kırım Tatarlarının vazgeçilmez yemeği çibörek, Eskişehir’e adapte olmuştur. Çibörek mi çiğ börek mi yanlış algısına ne yazık ki o dönem belediyeler de istemeden sebep olmuş, çiğ börek olarak yazdırmışlar. Uzun lafın kısası doğru yazılışı çibörektir, yani lezzetli börektir. Kırım Tatar kültürünün eseri olan çibörek açılan yufkaya arzuya göre kıyma, peynir, patates, mantar vb. gibi konularak, ayrıca soğan ve çeşitli baharatlar ile renklendirilip yağda kızartılarak yapılır. Ama geleneksel olanı kıyma ile yapılandır. Genelikle yarım ay şeklinde olur. Yanına da ev yapımı yoğurt ile hazırlanan buz gibi bol köpüklü bir ayran enfes gider, biz söylemiş olalım.

Eskişehir’e gelipte bu lezzeti tatmamış yerli-yabancı turist yoktur. Hatta olması imkansızdır diye düşünüyoruz. Ancak varsa gidip tadamayanlar, tadıp için için çibörek sayıklayanlar ve uzun süredir yolu Eskişehir’e bir türlü düşmeyen ama çok özleyen siz sevgili takipçilerimiz için çiğ böreğini özür diliyoruz çiböreğini en tarifi kolay hali ile mutfaklarınıza getirdik. 

 

 




Çiğ Börek (Çi Börek) Tarifi İçin Malzemeler

  • 150 gram beyaz peynir
  • 1 avuç maydanoz
  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un 

Çiğ Börek (Çi Börek) Tarifi Nasıl Yapılır?

Bir kasede 150 gram beyaz peynir ve 1 avuç doğranmış maydanozu harmanlıyoruz.
Bir kaba 1 su bardağı su, 1 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, yarım tatlı kaşığı tuz ve aldığı kadar un koyup yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamuru 5 eşit parçaya bölüyoruz ve parçaları yuvarlıyoruz. Tezgaha un serpiyoruz ve 1 tane hamuru alıp üzerine un serpip oklava ile açıyoruz. İçerisine peynirli malzemeyi koyup kapatıyoruz ve kenarlarına çatal yardımıyla şekil yapıyoruz. Kızgın yağda kızartıyoruz.

Bu Tarifi Siz de Yaptınız mı?
20 kişi bu tarifi yaptı
Yorumlar
1 Yorum
Adınız
4.5
serpil
24 Kasım, 2020
0

76yaşında tatar torunu olarak bir şey eklemek isterim. çibörek hamurunda sirke kesinlikle olmaz yalnızca un . su ve tuz konur. gelelim içine..yöreden yöreye aslını kaybetmiş olarak yaparlar fakat aslı .. 3oo gm orta yağlı kıyma 1 küçük rende sovan 1 er çay kaşığı tuz ve karabiber 1/2 su bardağı su eklenir iyice karıştırılır. çay taabağı kadar açılan bezenin içine konur poğaça gibi katlanıp kenerı keskin bir çay tabağı veya pizza ruletiyle kesilip bol kızgın yağa atılır. hemen arka yüzü döndürülür.....afiyet olsun.

Bunlar da İlginizi Çekebilir