Fındıklı Saray Sarması

Fındıklı Saray Sarması Tarifi

Yapılışı biraz zahmetli olsa da yedikten sonra emeğin karşılığını veren kıyır kıyır şerbetli bir tatlı fındıklı saray sarması... Bir tabak asla yetmez bizden söylemesi!

5.0

HAZIRLANMA SÜRESİ
1 Saat

Tarife Başlamadan Önce

Ülkemiz Karadeniz topraklarında yetiştirilen incimiz Fındık, kalp ve damar sağlığını korur. Ani kalp krizi riskini düşürür. Kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolü dengeler. Antioksidan deposu fındık, bu özelliği sayesinde cilde zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldırır. Fındık, kemikler tarafından kullanılan kalsiyum oranında ani bir düşüşü engeleyebilecek derecede kalsiyum deposudur. Ve kemik gelişimi için de fındık tüketimi önemlidir. Fındığın çok eski çağlardan beri doğurganlık oranını arttırdığı bilinir. Ayrıca adet sancılarını gidermeye yardımcı olmaktadır. Fındık diyabeti öneleyebilir. Ayrıca içerdiği yüksek orandaki lifler sayesinde tip 2 diyabete olumlu yönde etki eder. Vitamin B6 amino asitlerin düzgün işlemesi için gerekli bir vitamindir. Bu asitler ise sinir sistemi sağlığının korunmasında düzenleyici rol oynarlar. Fındık bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Ve stresle mücadeleyi arttırır. Özellikle mesane kanserini önlemede etkilidir. İçeriğinde bulunan magnezyum sayesinde fındık, kas gerginliğini azaltır ve kas yorgunluğu, spazm, kramp ve ağrı önlemek için mücadele eder. Fındığın lif açısından zengin olması genel anlamda sindirim sistemi sağlığı için önemlidir. İçinde bulunan E vitamini ve mineraller ile erken yaşlanmayı engeller. Yemeklerden önce avuç içi kadar fındık yemek yeme isteğini bastırır. Ve böylece kilo vermeye yardımcı olur.

Cevizli Saray Sarması tarifimiz olur da fındıklı olmaz mı hiç? Haydi doğru mutfaklara, Fındıklı Saray Sarması tarifimizi hazırlamaya. Şimdiden ellerinize sağlık...


Fındıklı Saray Sarması Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru İçin

  • 2 yemek kaşığı oda sıcaklığında bitkisel margarin
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tane yumurta
  • 1.5 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • Yarım su bardağı su
  • 3.5 su bardağı un

Açmak İçin

  • Buğday nişastası

İç Malzemesi

  • 2 su bardağı dövülmüş fındık

Üzeri İçin

  • 125 gram eritilmiş tereyağı

Şerbeti İçin

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • Yarım dilim limon

Fındıklı Saray Sarması Tarifi Nasıl Yapılır?

Bir kapta yarım çay bardağı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı bitkisel margarin, 1 tane yumurta, 1.5 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi ve yarım su bardağı suyu elimizle yoğurarak karıştırıyoruz. Üzerine 3.5 su bardağı un ekleyerek hamur kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamuru 6 tane beze haline getiriyoruz ve aralarına streç film koyarak 2 saat dinlendiriyoruz.

Dinlenen bezeleri nişasta serperek büyük bir yuvarlak şeklinde incecik açıyoruz. 2 tane açtığımız yufkayı üst üste koyuyoruz. Kenarlarını keserek kare şekline getiriyoruz ve artan parçalarla birlikte 2 su bardağı fındığı  rondodan geçiriyoruz. Kare olan yufkayı ortadan ikiye bölüyoruz. Böldüğümüz birinci parçanın üstüne ince oklavayı koyarak üstteki tek katını ucundan katlıyoruz.(Oklavaya sarıyoruz ucunu) Üzerine hazırladığımız fındıkları bolca serpiyoruz ve sıkı şekilde yuvarlayarak sarıyoruz. Altta kalan parçayı da onun üzerine sarıyoruz ve yufkaları büzüştürmeden oklavadan çıkartıp iki parmak kalınlığında keserek fındıklı kısım üste gelecek şekilde yuvarlak fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Kalan bezeleri de açarak aynı şekilde tepsiyi tamamlıyoruz.

Üzerine 125 gram erittiğimiz tereyağını gezdirerek 190 derecelik fırında çok kızartmadan pişiriyoruz.

Şerbeti için: 

Bir tencerede 1.5 su bardağı toz şeker, 1.5 su bardağı su ve yarım dilim limonu kaynatıyoruz.

Fırından çıkardığımız tatlımızın üzerine sıcakken sıcak şerbetimizi döküyoruz ve şerbeti çekince servis yapıyoruz. Afiyet olsun…

Bu Tarifi Siz de Yaptınız mı?
10 kişi bu tarifi yaptı
Yorumlar
Henüz yorum yok
Adınız
5.0

Tarif Gönder

Sen de tarifini gönder yayınlayalım
TARİF GÖNDER
Bunlar da İlginizi Çekebilir

Aramıza Siz de Katılın

  • 3050 üye,
  • 1920 tarif,
  • 954 makale
Şimdi ücretsiz katıl