Korona ve Karantina Günlerinde Evde Beslenme Nasıl Olmalı?

Korona ve Karantina Günlerinde Evde Beslenme Nasıl Olmalı?

Corona virüsten korunmak için nelere dikkat etmeliyiz, neler yapmalıyız, neler yapmamalıyız? Uzman Diyetisyen Merve Tığlı Çınar sizler için yazdı...


Gündemimiz Corona Virüs  olduğundan bu yana doğru yanlış bir sürü bilgi ve öneri ortalıkta gezmeye başladı. Bir  dıyetısyen ve beslenme  uzmani olarak hep söylediğim gibi  yine ve maalesef Korona virus için de mucize bir besin olmadığını, hiç bir besinin  tek başına ilacınız veya zehriniz olamayacağını öncelikle hatırlatmak isterim. Mucize besin aramak yerine virüsten korunmak için nelere dikkat etmeliyiz, neler yapmalıyız, neler yapmamalıyız?

Tüm uzmanların da belirttiği gibi ilk ve en önemli  korunma yöntemi SOSYAL İZOLASYON, sonrasında beslenme, egzersiz kısacası kendine iyi bakarak mevcut hastalığın varsa kontrol altına alman, hastalık yoksa oluşmasını engelleyecek yaşam tarzı değişikliklerine gitmen önemli!

Panik Yok Tedbir Var!

İlk günden itibaren hep bunu söylüyorum, beslenmeyle ilgili alınacak en iyi tedbirlerin başında tabiiki bağışıklığı güçlendirmek geliyor ancak bunun için yüksek dozlarda ekstra vitamin mineral kullanmak yerine bu ihtiyaçlarınızı öncelikli olarak doğal gıdalardan karşılamak seçilecek gıdaların protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin olması , dengeli beslenme yönünden büyük önem taşıyor. 

Bağışıklık Güçlendiren Besinler

C vitamini kaynakları: Portakal, greyfurt, kapya biber, limon, kivi, kuşburnu, çilek

A vitamini kaynakları: havuç, ıspanak, pazı, kış kabağı, brokoli

Probiyotik gıdalar: kombucha, kefir, turşu 

Prebiyotik gıdalar: Muz, zencefil, elma, kuşkonmaz, sarımsak, yer elması, kara hindibağ, pırasa

Çinko kaynakları: Kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et, tam tahıllı ekmekler veya sert kabuklu kuru yemişler 

Selenyum kaynakları: ay çekirdeği, pekmez, balıklar, tavuk, hindi, yumurta, süt ve ürünleri 

Omega 3 kaynakları: balık, semizotu, keten tohumu, ceviz

Besinlerden yeterli düzeyde alınamadığından Omega 3 , Probiyotik ve D vitaminin ekstra alınması bu dönemde bağışıklığınızın güçlenmesi yanında, hareketsizlik veya strese bağlı gelişebilecek sindirim sistemi problemleri, kilo yönetimi ve mental sağlık anlamında da yardımcı olacaktır. 

Beslenme Konusunda Neler Yapmamalıyız?

Bu önerileri her zaman için savunsak da  özellikle  bu dönemde kan şekerini hızla yükselten şeker ve şekerli yiyecek ve içecekler, beyaz ekmek vb  hamur işleri, şarküteri/ işlenmiş et ürünleri, aşırı tuz içeren besinler ( soslar, cipsler , kavrulmuş kuruyemişler  gibi besinlerin tüketimini sınırlandırmamız oldukça önemli. Bu tip beslenmenin bağışıklığı zayflattığını biliyoruz , günlük besin seçimlerinizi yaparken en azından virüsün şekeri çok sevdiğini unutmayın derim!

Tüm dünyada 50 yaş altında da #coronavirüsü nden kaynaklı ölüm oranının artmaya başladığını duyduğumuz şu günlerde yaşımıza değil yaşam tarzımıza ve bağışıklığımıza güvenmemiz gerekiyor.

Geleceğimize karar veremiyor olabiliriz ama alışkanlıklarımızın geleceğimiz üzerinde etkisi olduğu kesin! Bu zor günlerin başka bir açıdan kendimize iyi bakmak için bir fırsat olduğunu düşünüyorum.

Aşağıda yazdıklarım bu zor dönemlerde değiştirmemizin, geleceğimizi etkileyeceğini düşündüğüm, alışkanlıklar listesi 

* Yemeklerin hepsini evde hazırla (işe gidiyorsan mümkün olduğunca evden yemek götür)

* Bütçeni planla, gereksiz alışveriş yapma

* Egzersiz stresin baş düşmanı, dışarı çıkamıyorsan evde egzersiz yap(30 dk bile olsa) kendin yapamıyorsan #youtube da çok güzel #yoga #pilates videoları var!

* Arkadaş/ aile buluşmalarını #facetime #skype üzerinden yapabilirsin!

* Evde yapabileceğin bütçe gerektirmeyen bir hobi bul kendine

* Her gün evi havalandır, temiz hava hem fiziksel hem ruhal sağlık için önemli!

* Uykunun harika bir bağışıklık dostu olduğunu unutma 7-8 saat aralıksız uyumaya özen göster.

Yorumlar
Henüz yorum yok
Adınız

Tarif Gönder

Sen de tarifini gönder yayınlayalım
TARİF GÖNDER
Bunlar da İlginizi Çekebilir

Aramıza Siz de Katılın

  • 3050 üye,
  • 1920 tarif,
  • 954 makale
Şimdi ücretsiz katıl