Paskalya Bayramı Tarihçesi

Paskalya Bayramı Tarihçesi

Paskalya nam-ı diğer Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü. Hristiyan alemi için en önemli günlerden olan Paskalya nedir? Hepsi ve daha fazlası yazımızda…


Paskalya; Hristiyanlık aleminde Hz. İsa’nın çarmıha gerildikten sonra, üçüncü günde yeniden dirilişinin kutlandığı en eski ve en önemli bayramdır. Birçok dini ve kültürü bağrında yaşatan ülkemizde de Hristiyan dostlarımız bayramlarını çeşitli etkinliklerle kutlamaktadırlar. Bizde Tarifi Kolay ailesi olarak hem bu bayramın tarihçesini kaleme alalım, hem de Hristiyan dostlarımızın Paskalya Bayramını kutlayalım istedik.


Hristiyanların inancına göre Hz. İsa'nın öldükten sonra dirildiği gündür Paskalya. Her yıl Mart ayının sonu ile Nisan ayının sonu arasında, ayın dolunay devresinden sonraki ilk Pazar günü kutlanmaktadır. Türkçeye Rumca Pashalia sözcüğünden türeyerek girmiştir Paskalya. Kökeni İbranice Pesah kelimesine dayanır. Latince ve Yunancaya da İbraniceden geçen bu kelime “dokunmadan geçmek” anlamına gelmektedir. Bazı Batı dillerinde ise Paskalya yerine Easter sözcüğü kullanılır. Bu sözcüğün kökeni Cermen Takvimi’ndeki Eostur (Nisan) ayı demektir. Bu ay adını Anglosakson Pagan tanrıçası Eastre’den almaktadır.

Katolikler ve Ortodokslar arasında Paskalya Bayramının tarihi bakımından farklılıklar mevcutur. Ortodokslar Paskalya’yı Katolikler’den 12 gün sonra kutlar.

Gerek Osmanlı, gerekse de Cumhuriyet döneminde özellikle İstanbul’da yaşayan Hristiyan ailelerin paskalya ve diğer yortularda Müslüman komşularına paskalya yumurtası ve o meşhur çöreği getirmeleri adettendi. Osmanlı- Türk mutfağında o zamanlardan günümüze yaygın olarak yapılan o meşhur çörek ise Paskalya Çöreği’dir. 


Paskalya Bayramı Gelenekleri

Kiliselerde düzenlenen ayinlerin dışında kutlandığı ülkeye göre farklılık gösterir. Ancak en bilinenleri şu şekildedir;

* Kişiler birbirine çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı veya Paskalya yumurtası hediye eder.

* Perhiz ile geçen 5 haftalık (büyük perhiz) bir hazırlık dönemi ile son haftayı (kutsal hafta) kapsar. Paskalya Günü'nde (Diriliş Günü) sona erer. 


* Evlerde o gün mumlar yakılır ve dualar okunur.

* Katolik Kiliselerinde ise o geceye özel yeni ateş kutsanır. Paskalya mumu yakılarak İncil’den bölümler okunur ve vaftiz törenleri yapılır.

* Ortodoks Kiliselerinde ise gece ayinlerinden önce kilise dışında bir ayin alayı düzenlenir. Alay kiliseden çıkarken hiç ışık yakılmaz. Dönüşlerinde ise Hz. İsa’nın dirilişini simgelemek için yüzlerce mum birden yakılır.

Tüm Hristiyan dostlarımızın Paskalya Bayramını en içten dileklerimizle kutluyoruz…

Yorumlar
Henüz yorum yok
Adınız
Bunlar da İlginizi Çekebilir

Aramıza Siz de Katılın

  • 3050 üye,
  • 1920 tarif,
  • 954 makale
Şimdi ücretsiz katıl