Ramazanda Daha Zinde Hissetmeniz İçin Tüketmeniz Gereken 9 Süper Besin

Ramazanda Daha Zinde Hissetmeniz İçin Tüketmeniz Gereken 9 Süper Besin

Uzun süren açlık vücudumuzu halsiz yapıp bizi yorgun hissettirebiliyor. İşte oruçluyken enerjinizin yüksek olması ve zinde hissetmeniz için tüketmeniz gereken 9 süper besin


1. SU

Su, su, su! Biliyoruz ki çok fazla duyuyorsunuz. Ancak emin olun su tüketiminize önem vermenizi istememiz boşuna değil. Su, vücudunuzun %60’ını oluşturuyor. Ramazan ayının tam da bahar döneminde olması ve havaların sıcak olması sonucunda vücudunuz daha çok sıvı kaybediyor bu yüzden de suya olan ihtiyacınız artıyor; fakat uzun süre aç kalacağınız oruç döneminde su tüketmeniz için oldukça kısıtlı bir zamanınız var. İftardan sahura kadar olan kısımda bolca su tüketerek hem metabolizmanızı canlandıracak hem de oruçluyken enerjinizin daha yüksek olduğunu ve daha zinde hissettiğinizi göreceksiniz. Suyunuzu limon, portakal, salatalık, elma dilimleri, maydanoz, taze nane yaprakları, tarçın ve karanfil gibi renkli meyve ve sebzelerle veya baharatlarla  tatlandırarak iftardan sonra rahatlıkla tüketebilir, böylece kan şekeri dengenizi koruyabilir ve su tüketimini daha keyifli bir hale getirebilirsiniz. Ramazan sofralarında iftardan sonra ikram edilen çay ve kahveye de dikkat!  Bu içeceklerin aşırı tüketimi vücuttan su atılımına neden olacağı için 5-6 fincanın üzerinde tüketmemeye özen gösterin.
 


2. BADEM

Badem, yağlı tohumlar grubundadır ancak yağ kelimesi sizleri yanılgıya düşürmesin! Vücudunuzun enerji metabolizması için gerekli olan çoklu doymamış yağ asitleri bademin içeriğinde yüksek miktarda bulunur. Aynı zamanda magnezyum, kalsiyum, fosfor ve potasyumun iyi bir kaynağı olan badem, vücudunuzun enerji için ihtiyacı olan bu mineralleri de içermektedir. Ancak porsiyon kontrolüne dikkat!  5 adet badem 60 kalori. Özellikle Ramazan ayında da kilo vermek istiyorum diyen bireyler porsiyonlarına dikkat ederek bademi oruçlarını açarken hurmanın yanında veya iftardan sonra ara öğün yaparken tüketebilirler.
 


3. HURMA

Ramazan sofralarının baş tacı hurma! Hurmanın içeriğindeki B grubu vitaminler, vücudunuzun enerji metabolizmasında yer alarak enerjinizi artırmaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda içerisinde bulunan karoten hafızanızı güçlendirmek için bire bir! Orucunuzu açarken tüketeceğiniz bu harika besinin lif içeriği de oldukça yüksek. Bu nedenle orucunuzu hurmayla açarak iftarda porsiyon kontolünü sağlamak da çok  kolay. 2-3 adet orta boy hurma 1 meyve değişiminde ve yaklaşık olarak 80 kalori.  Ancak kan şekerinde ani yükselişler yapmaması için yanında yağlı tohumla tüketilmesi gerektiğini unutmamak gerek!
 


4. YOĞURT

Kabızlık, ishal, gaz, şişkinlik problemleri gün içerisinde sizleri rahatsız edebilir ve bu durum mutsuz hissetmenize neden olarak gün içerisinde enerjinizi düşürebilir. Ramazanda bu tip sindirim sıkıntılarınızı azaltmak için tercihinizi probiyotik ilaveli yoğurtlardan yana kullanın. İftarda ana yemeğinizin yanında, iftardan sonraki ara öğünlerinizde ve sahurda yulafla karıştırarak tercih edeceğiniz yoğurdun protein içeriği de yüksek olduğu için gün içerisinde daha tok hissetmenize yardımcı olacak ve gün içerisinde enerjinizin düşmesini engelleyecek.
 

5. YUMURTA

Yumurta, anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı!  Yumurtanın içerisindeki aminoasitler düzenli ve sürdürülebilir enerji sağlamasının yanı sıra kan şekeri ve insülin düzeylerinde dalgalanma yaratmaması ile enerjinizi korumaya yardımcı olacak. Bu değerli kaynak aynı zamanda kas kütlenizi korumak için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu muhteşem bir besin. Tok tutucu özelliği de yüksek olan yumurtayı sahurda tüketerek tok kalma sürenizi uzatabilir ve gün içerisinde enerjinizin düşmesini engelleyebilirsiniz.
 


6. CHİA TOHUMU

Sahurda tercih edebileceğiniz bu muhteşem besin hacminin 10-15 katına kadar şişmesi sayesinde daha tok kalmanıza yardımcı olacak. Ayrıca chia tohumu protein, antioksidanlar, vitaminler, kalsiyum gibi mineraller ve omega-3, omega-6 yağ asitlerinden zengin. Bu değerli besinin içerisindeki yüksek miktarda bulunan çözünür ve çözünmez lifler sayesinde sindirim sistemini de düzenlendiğini ve daha çok enerjik olduğunuzu göreceksiniz. Sahurda yoğurt veya sütle karıştırarak 1-2 yemek kaşığı chia tüketebilirsiniz.
 


7. MUZ

Muz, doğanın bize paketleyip sunduğu bir armağan.  Bir orta boy muz yaklaşık olarak 105 kalori ve içerisindeki vitaminler ve mineraller sayesinde vücudunuzun elektrolit dengesini sağlamaya yardımcı oluyor. Muzun içerisindeki karbonhidratlar (dirençli nişasta) vücudunuza hızlı ve uzun vadeli enerji sağlamanıza yardımcı olur. Muzu ara öğünlerde veya sahurda yulaf veya sütle karıştırıp tüketerek hem tatlı ihtiyacınızı giderebilir hem de lif içeriği sayesinde kan şekerinizi dengeleyebilirsiniz.
 

8. AZ TUZLU PEYNİR

Sahurda tuz içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi gün içerisinde susama ihtimalini artırıyor. Ramazan ayında gün içerisinde susuzluğunuzu artırmayacak az tuzlu peynirleri tercih edin. Peynirin içeriğinde bulunan protein, Ramazan ayında da kas kütlenizi korumaya yardımcı olacak. Aynı zamanda peynirin içeriğinde fazla miktarda bulunan kalsiyum, B12 ve fosfor; vücudunuzun enerji metabolizması için gerekli vitamin ve mineralleri de içermektedir. Oruçluyken de zinde hissetmek  için sahur sofralarınızdan peyniri eksik etmeyin.
 


9. KAHVERENGİ PİRİNÇ

Kahverengi pirinç beyaz pirince kıyasla lif içeriğinin daha yüksek olması sayesinde kan şekerinizin dengeli yükselmesini sağlayarak ve uzun süre tok kalmanıza yardımcı olarak enerjinizi bir anda artırıp düşürmeyecek. Ayrıca vücutta enerji yapımında görev alan B grubu vitaminlerini ve magnezyum gibi önemli bileşenler içermesi sayesinde vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi sağlamada sizlere yardımcı olacak.  Bu muhteşem besini iftar sofralarınızda  rahatlıkla kullanbilirsiniz.

Yorumlar
Henüz yorum yok
Adınız

Tarif Gönder

Sen de tarifini gönder yayınlayalım
TARİF GÖNDER
Bunlar da İlginizi Çekebilir

Aramıza Siz de Katılın

  • 3050 üye,
  • 1920 tarif,
  • 954 makale
Şimdi ücretsiz katıl