Osmanlı İmparatorluğu saray mutfakları ve fırınlarında ortaya çıkan simit, üzeri susam, keten, haşhaş veya ayçiçeği çekirdeği ile kaplanmış dairesel bir hamur işi çeşididir. Simit kelimesi Arapça samid yani “beyaz ekmek” veya “ince un” anlamından gelir. 17. Yüzyıl gezgini Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde bu ekmekten, "simid", "simid-i nam çörek", "simid-i halka" olarak bahsetmiştir. Aynı zamanda İstanbul’da simitçilerin 70 fırında, toplam 300 nefer olarak çalıştıklarını, bunlardan kimisinin de bağlı oldukları fırınların çırakları olarak, fırın hesabına çalıştıklarını belirtmektedir. Simidin beyaz ve farklı pişirilen çeşidinin Osmanlı'ya Balkanlar yoluyla geldiği, Bursa'ya özgü kazan simidinin de ilk olarak Arnavutluk'tan göçle gelenlerin yaptığı söylenmektedir. Simit’in İstanbul’da başlayan daha sonra dünyanın birçok şehrine yayılan uzun bir geçmişi vardır. Kaynaklar, simitin 1525’ten beri İstanbul’da üretildiğini göstermektedir. Simit ve çeşitleri Osmanlı İmparatorluğu boyunca birçok ülkeye yayılmış ve popülerliği günden güne artarak devam etmiştir.
Simit’in büyüklüğü, sıkılığı, ve diğer özellikleri bölgeden bölgeye farklılık gösterir. İzmir’de simit gevrek adı ile bilinir. Ankara’daki simitler diğer şehirlerinkinden daha küçüktür. İstanbul’daki simitler pekmez ile hazırlanır. Romanya’da covrigi, Polonya’da obwarzanek, Rusya, Ukrayna ve Beyaz Rusya’da bublik olarak bilinen ekmek çeşitleri simite çok benzer. Aralarında ki en belirgin fark, hamur halkalarının, simitte ki gibi su ve pekmez şurubu içine batırılmak yerine, fırınlamadan önce kaynar suda kısada olsa haşlanmasıdır.
Bugün simiti nam-ı diğer susam kebabını çok pratik bir atıştırmalık olarak hazırladık, ama siz arzu ederseniz evde de Kolay Simit tarifimizle sevdiklerinize bu lezzeti armağan edebilirsiniz. Hızlı ve tarifi kolay Simit Pizza ‘mız hem gözlerinizi hem de midenizi doyuracak. Şimdiden ellerinize sağlık.
Simit Pizza Tarifi İçin Malzemeler
1 tane simit
Zeytinyağı
100 gram kaşar
8 dilim sucuk
4 tane çeri domates
1 tane çarliston biber
4 tane siyah zeytin
Simit Pizza Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir simiti ortadan ikiye ayırıyoruz. Üzerlerine zeytinyağı gezdiriyoruz. 100 gram rendelenmiş kaşarı eşit şekilde üzerlerine paylaştırıyoruz. Kaşarların üzerine 1 dilim sucuk, yarım çeri domatesi, ortadan bölünmüş çarliston biberleri, ortadan bölünmüş ve çekirdekleri çıkartılmış zeytinleri yerleştiriyoruz. Yağlı kağıtlı tepsiye alıyoruz ve önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında kaşarlar eriyene kadar pişiriyoruz.
Yorumlar