Anavatanı olarak Doğu Akdeniz ülkeleri denilir. Kereviz, yurdumuzun hemen her bölgesinde yetiştirilmektedir. Gerek yaprakları gerekse de kökleri yiyecek olarak tüketilebilir. Tohumları şifa amacıyla kullanılır.
Kereviz, üretimi ve tüketimi yüzyıllar öncesine dayanır. Yunan destanı olan İlyada'da kerevizden ve insan vücuduna olan faydalarından bahsedilmektedir. Yüzyıllar öncesinde dahi hem gıda hem de ilaç olarak kullanıldığı da destan içerisinde yer alan bilgilerdendir. Yetiştiği toprağa göre tadı değişen kereviz zeytinyağlı olarak, dolması yapılarak, haşlanmış sebze olarak, salatası veya çorbası yapılarak yaygın şekilde tüketilen bir sebzedir. Tıp uzmanları kerevizin yaprakları ve sapının mide duvarını güçlendiren maddeler içerdiğine dikkat çekiyorlar. Sindirim problemlerinden hazımsızlık ve gaz şikayeti ile başa çıkar. Kereviz sindirimi kolaylaştırır. Özellikle kış aylarında tüketilmesi tavsiye edilen kerevizin bol miktarda sıvı içerdiği biliniyor. İçerdiği yüksek sıvı oranı sayesinde insan vücudun günlük sıvı oranının %25’ini karşılamaktadır. Bu sıvı oranı kışın az tüketilen vücuttaki suyu karşılamada yeterli olmaktadır. Kerevizin yapraklarını havadar bir yerde kurutup, havanda ezip toz haline getirebilir ve baharat olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca tohumlarını da kurutup toz haline getirerek sofra tuzu yerine kullanabilirsiniz.
Havuç Reçeli olur da Kereviz Reçeli olmaz mı sanıyordunuz? Buyursunlar tarifimize. Şimdiden ellerinize sağlık...
Kereviz Reçeli Tarifi İçin Malzemeler
1 kilo kereviz
2 tane portakal
Yarım çay bardağı su
1 kilo toz şeker
1 tane çubuk tarçın
Kereviz Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır?
1 kilo kerevizin kabuklarını soyup yıkıyoruz ve bir tencereye koyuyoruz. Üzerine 2 tane portakalın suyunu sıkıyoruz ve yarım çay bardağı su koyup haşlıyoruz. Üzerine 1 kilo toz şeker, 1 tane çubuk tarçın koyup reçel kıvamına gelene kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra içerisinden çubuk tarçını çıkartıyoruz.
Yorumlar