Lor Peynirli Su Böreği

Lor Peynirli Su Böreği Tarifi

Klasik bir su böreği tarifine ne dersiniz? Yapılışı çok zahmetli olsa da yemelere doyamadığımız, en sevilen, en leziz börek. Tabiki her zaman lor peynirli su böreği!

4.6

Tarife Başlamadan Önce

Lor peyniri tam olarak peyniraltı suyunun pıhtılaştırılması ile elde edilen yumuşak kıvamlı bir süt ürünüdür. Ve ne yazık ki kısa ömürlü… Tuzlu veya tuzsuz olarak üretilebilir. Lor peynirinin en makbulü ise kaşar peyniri yapımında ortaya çıkan peynir altı suyundan elde edilendir. Çünkü kaşar yapılırken haşlama sırasında peynir altı suyuna bir miktar süt yağı da geçer bu nedenle daha lezzetli bir lor elde edilmiş olur. 

Lor peynirinin ülkemizde çeşitleri mevcut. Trakya loru, Antalya loru, Kars loru, Bayburt-Erzurum Göğermiş (kerti) loru bunlardan bazılarıdır. Bayburt-Erzurum loru inek sütünden yapılan civil peyniri ile birlikte hazırlanır. Tuzlanan karışım teneke kutu gibi bir kaba konularak, kabın ağzı hava almayacak şekilde özellikle kül üzerine ters şekilde kapatılır. Bir kaç hafta sonra ise tüketilmeye başlanır. Bu süreçte oluşan küflenme lorun kendine özgü göğermiş (kerti) lora dönüşmüş halidir. Bayburt ve Erzurum yöresinde lor bu şekli ile tüketilmektedir.

Su Böreği severler toplanın şöyle :) Bugünkü tarifimize en çok siz bayılacaksınız. Lor Peynirli Su Böreği tarifimiz için haydi mutfaklara. Şimdiden ellerinize sağlık…


Lor Peynirli Su Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • Hamuru için:
  • 5 su bardağı un
  • 4 adet yumurta
  • Yarım su bardağı su
  • 200 gram tereyağı
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • Haşlamak için:
  • 1,5 litre sıcak su
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Hamurları ve fırın tepsisini yağlamak için:
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • İç harcı için:
  • 300 gram lor peynir

Lor Peynirli Su Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

Bir kaba 5 su bardağı un, yarım tatlı kaşığı tuz ekliyoruz. Unun ortasını elimizle havuz gibi açıyoruz. 4 tane yumurtayı katıp, kenarlardan başlayarak un ve yumurtayı birbirine yediriyoruz. Hamurun toparlanması için azar azar yarım su bardağı suyu ekliyoruz. Yavaş yavaş toparlanan hamuru, mutfak tezgahınızın üzerine alıyoruz. Avuç içimizle bastırarak sertleşip iyice özleşene kadar hamuru yoğurmaya devam ediyoruz. Hazırladığımız hamuru 10 eşit parçaya ayırıyoruz. Mutfak tezgahının üzerini unluyoruz. Hamur bezelerinin iki tanesini kullanacağımız fırın tepsisinin boyutundan biraz daha büyük olacak şekilde oklava yardımıyla incecik açıyoruz ve bir kenara ayırıyoruz. (Haşlamıyoruz) Kalan sekiz adet hamur bezesini, fırın tepsimizin büyüklüğü ile doğru orantılı olarak açtığımız diğer iki adet hamur parçasına oranla biraz daha kalın olacak şekilde oklavayla açıyoruz. Açtığımız hamurları haşlamak için; derin bir tencereye 1.5 litre sıcak su, yarım tatlı kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ aktarın. Kaynayan suya açtığımız hamurları birer birer ilave ediyoruz. Sürekli kontrol edip bir kevgir yardımıyla parçalanmaması için yavaşça çevirerek yumuşayana kadar haşlıyoruz. Haşladığımız hamurları tek tek bir kaba koyduğumuz soğuk suyun içine atıyoruz ve tel bir süzgecin üzerine alarak sularının süzülmesini sağlıyoruz.
 

Fırın tepsisini tereyağı ile yağlıyoruz. Fırın tepsinizden daha büyük bir şekilde açtığımız fakat haşlamadığımız bir kenara ayırdığımız hamur parçalarının bir tanesini tepsinin tabanına yayıyoruz. Üzerini erittiğimiz yağdan 2 yemek kaşığı gezdirerek yağlıyoruz. Fırın tepsimizin boyutuyla doğru orantılı bir şekilde açtığımız ve haşladığımız 8 adet hamur parçasından bir tanesini üzerine seriyoruz. Tekrar 2 yemek kaşığı yağ gezdirerek yağlıyoruz. Bu işlemi 4 kat olacak şekilde yapıyoruz. 4.katını da yağlayıp lor peynirli iç harç koyarak bu şekilde üst üste kalan hamurları diziyoruz.(Her katı yağlıyoruz.) En altta kalan hamur parçasının fazla kısımlarını içe doğru katlıyoruz. Fırın tepsimizin boyutundan daha büyük bir şekilde açtığımız bir diğer haşlanmamış kenara ayırdığımız hamur parçasını tepsinin en üst kısmına yerleştiriyoruz. Dışarıda kalan kısımlarını elimizle tepsinin tabanına doğru ittiriyoruz. Üzerini kalan yağ ile yağlıyoruz. Su böreğini, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Oda ısısında içini çekmesi için 10-15 dakika kadar beklettiğimiz böreği dilimledikten sonra servis ediyoruz.

Bu Tarifi Siz de Yaptınız mı?
11 kişi bu tarifi yaptı
Yorumlar
Henüz yorum yok
Adınız
4.6

Tarif Gönder

Sen de tarifini gönder yayınlayalım
TARİF GÖNDER
Bunlar da İlginizi Çekebilir

Aramıza Siz de Katılın

  • 3050 üye,
  • 1920 tarif,
  • 954 makale
Şimdi ücretsiz katıl