Buğdaylı Kuru Barbunya Çorbası

Buğdaylı Kuru Barbunya Çorbası Tarifi

Keşkek severlerin en sevdiği çorba! Yoğun kıvamıyla buğdaylı kuru barbunya çorbası

5.0

HAZIRLANMA SÜRESİ
50 Dakika

Tarife Başlamadan Önce

Buğday, buğdaygiller familyasından gelen bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bir bitkidir. Buğdaylar karasal iklimi tercih eder. Mısır ile birlikte dünya çapında ikinci en fazla ekimi yapılan tahıldır. Bunları pirinç takip eder. Buğday; un, yem üretilmesinde kullanılan temel bir besin maddesidir. Kabuğu ayrılabileceği gibi kabuğu ile de öğütülebilir. Dünyada bugüne kadar saptanabilen buğday çeşitlerinin sayısı üç bin civarındadır. Yalnız Türkiye’de beş yüzden fazla çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun yüksek yaylaları dışında, hemen her bölgesinde başta yumuşak ve sert buğday olmak üzere yaygın olarak yetiştirilir. Güney ve Doğu Anadolu bölgeleri toplam buğday üretiminin % 60’ını karşılamaktadır. Sert buğday makarnalık, diğer buğdaylar ise ekmeklik olarak yetiştirilir. Buğdayın büyüklüğü türüne göre değişir. 

Buğdayın yüksekliği genellikle 60-120 santimetreye ulaşır. Buğday başının üstünde, yaklaşık 50 buğday içeren bir kafa mevcuttur. Buğdayın rengi çeşidine bağlı olarak kırmızı, mavi, mor, kahverengi veya beyaz olabilir. Çekirdek üç kısımdan oluşur; kepek (dış tabaka), endosperm (embriyo gelişiminde kullanılan besleyici madde) ve germ (embriyo). Kepekli un, tüm çekirdeklerin öğütülmesi ile üretilir. Beyaz unun üretiminde ise kepek ve germinin çıkarılması gerekir. Bu un türü ise tam buğday ununa kıyasla çok daha az mineral, lif ve vitamin içerir. Buğday hangi çeşit olursa olsun her zaman iki ana gruba ayrılır. Bunlar ilkbahar ve kış buğdayı olarak bilinir. İlkbahar döneminde bahar buğdayı dikilir. Ve yaz boyunca hasat edilir. Kış buğdayı sonbaharda dikilir ve ilkbaharda hasat edilir. Buğday taneleri altın rengine geldiğinde ve kurutulduğunda hasat için hazırdır demektir. Buğday içeriğinde oldukça yüksek oranda protein, şeker (nişasta olarak), B grubu vitaminlerinin tamamını, demir, manganez, magnezyum ve çinko gibi mineralleri barındırmaktadır.

Bugün sizler için nam-ı diğer Şifa Çorbası da denilebilecek Buğdaylı Kuru Barbunya Çorbası tarifimizi hazırladık. Şimdiden ellerinize sağlık…


Buğdaylı Kuru Barbunya Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı buğday
  • 1 su bardağı kuru barbunya
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tane soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Kırmızıbiber
  • Nane

Pişirme Önerisi

Sirke ile de servis yapabilirsiniz, gayet lezzetli olacaktır.

Buğdaylı Kuru Barbunya Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

Bir gün önceden 2 su bardağı buğdayla 1 su bardağı kuru barbunyayı ıslatıyoruz. Ertesi gün ikisini birlikte haşlıyoruz ve süzüyoruz. Bir tencerede 1 çay bardağı sıvı yağla 1 büyük yemeklik doğranmış soğanı kavuruyoruz. Üzerine haşladığımız buğdayları ve barbunyaları koyup üzerine çıkana kadar su ekliyoruz ve 1 tatlı kaşığı tuz serpip pişiriyoruz. Servis yaparken üzerine kırmızıbiber ve nane serpiyoruz.(Sirke ile de servis yapabilirsiniz, gayet lezzetli olacaktır)

Bu Tarifi Siz de Yaptınız mı?
13 kişi bu tarifi yaptı
Yorumlar
Henüz yorum yok
Adınız
5.0

Tarif Gönder

Sen de tarifini gönder yayınlayalım
TARİF GÖNDER
Bunlar da İlginizi Çekebilir

Aramıza Siz de Katılın

  • 3050 üye,
  • 1920 tarif,
  • 954 makale
Şimdi ücretsiz katıl