Ramazan’ın Olmazsa Olmazı İftariyelikler

Ramazan’ın Olmazsa Olmazı İftariyelikler

Fırından yeni çıkmış Ramazan pidesine en iyi yarenlik eden lezzetlerdir iftariyelikler. Sizler için aşırı leziz iftariyelikleri yazımızda derledik. Buyursunlar…


Ramazan bu yıl bahara denk geldi, haliyle günlerde uzun. İftar saatine kadar hayli aç kalmış oluyoruz, iftarı açtıktan sonra da mideyi fazla yormamak gerek. Bu nedenle orucumuzu açtıktan sonra bir kase çorba içmeli ve ana yemeğe geçmeden evvel iftariyelik hafif lezzetlerle devam etmeliyiz. 

İftariyelik denilince akla ilk gelen elbette peynir çeşitleri oluyor, yöresel peynirlerden tutun da kaşar ve beyaz peynire kadar epey çeşit saymak mümkün. Hemen akabinde ise pastırma, kavurma, salam, jambonlar ve zeytin çeşitleri geliyor. Bu lezzetler aynı zamanda sahur sofralarımızın da baş tacı…

Yazımızın bu bölümünde iftariyelikleri yakından tanıyalım istedik. Çünkü önerilerimiz ile zengin ve doyurucu sofralar kurabiliriz. Tabi şu soruyu soranlara da cevap olmak niyetimiz; “İftariyelik tabağında ne olur?”



İftariyelik Denince Akla İlk Gelendir: Peynir

Günlük beslenmemizde önemli bir yere sahip olan peynir, başta kalsiyum olmak üzere çeşitli mineraller ve A, C, D, E, K vitaminlerini de içeriğinde barındırmaktadır. İnsan vücudu sağlığının korunmasında ve bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde en büyük yardımcı besindir Peynir. Bu sebeple siz siz olun, gerek iftar gerekse de sahur sofralarınıza karışık peynir tabağı hazırlamayı unutmayın.

Gelelim bir kaç peynir çeşidini yakından tanımaya;

Ezine Peyniri: Çanakkale'nin Ezine ilçesinde üretilen bir peynirdir. Ezine peyniri, en kaliteli peynirlerden biridir.



Trakya Eski Kaşar Peyniri: Lezzeti Trakya yöresine özgü otlarla beslenen hayvanların sütünden gelir. Koyun, inek ve keçi sütleri belirli oranlarda karıştırılarak üretilir. 

Çeçil Peyniri: Erzurum ve Kars yörelerinin sahiplendiği peynir çeşididir.

Kars Eski Kaşar Peyniri: Nisan ve Mayıs aylarında koyun, keçi ve inek sütünden üretilir. Üretiminden sonra 6 ay kadar dinlendirilir ve sonrasında tüketilir. 

Mihaliç Kelle Peyniri: Bandırma yöresinin ünlü peyniridir. Normalden biraz daha tuzlu olan bir peynir türüdür.



Keçi Peyniri:
Yurdumuzun hemen her bölgesinde üretilen yüksek lezzetli bir peynirdir.

Van Otlu Peyniri: İlkbaharda, hem sütün hem de otun bol olduğu dönemde üretilir. Yöreye özgü otlarla birlikte eşsiz lezzetine ulaşır.

İzmir Bergama Tulum Peyniri: Yalnızca ülkemizin değil, dünyanın en lezzetli peynirleri arasında yer alır. Orta Asya’dan gelip Ege’ye yerleşen Yörüklerin geleneksel yöntemleriyle üretilir. Altı ay dinlendirildikten sonra en lezzetli haline ulaşır.



Atalarımızdan Yadigar: Pastırma

Hiç şüphesiz geleneksel lezzet denilince ilk akla gelenlerden biridir Pastırma. Tarihi göçebe yaşayan Orta Asya Türkleri’nin yemek kültürüne dayanır. Hem göçebe olup hem de savaşçı bir yaşam tarzına sahip olan Orta Asya Türkleri, at sırtında zaman kaybetmeden ilerlemek ve besinsiz kalmamak için, yanlarına mutlaka tuzlanmış sığır et parçaları ve başka hayvan eti parçaları alırlardı. Bu etleri de kimi zaman deri kılıfların içinde sıkıştırılmış şekilde, kimi zaman da atın eyerine bağlayıp bacaklarının arasında sıkıştırarak taşırlardı. Bu haftalar boyu süren yolculuklar esnasında bu sıkıştırılan tuzlu et parçaları pastırma halini almaktaydı. 



Şayet iftar yemeği hazırlayacak vakit bulamadıysanız, çok doyurucu çok leziz bir tarif verebiliriz; Pastırmalı Yumurta tarifimiz gerek sofranızın iftariyeliği, gerekse de ana yemeği olabilir zevkle…

Pastırma öyle bir lezzet ki, bir önceki günden kalan Ramazan pidesini tazecik ve nefis bir şölene çevirebilir. Nasıl mı? Pastırmalı Pizza tarifimiz yemek derdine ışık hızıyla derman olan türden…

Sıcacık Ekmek Ya Da Ramazan Pidesi Üzeri İçin: Tereyağı

Yok mu şöyle bulunduğu yörenin yaylalarına özgü otlarla beslenen ineklerin sütünden üretilen doğal ve katkısız bir tereyağı… Kokusu ve tadı ile yemekleri lezzet şölenine çevirmesini en iyi o bilir.  

Sağlıklı Atıştırmalıklar: Hurma - Ceviz - Badem - Kuru Kayısı

İftar sofralarımızın vazgeçilmezlerinden biri de sağlıklı atıştırmalıklar. Bunların başında da aylardan Ramazan olunca ilk sırayı Hurma alıyor haliyle. İftar sofralarında hem gözlere hem de midelere şenliktir sağlıklı çerezler...



Bin Yıllık Ağacın Meyvesi O: Zeytin

Zeytin ağacı yaşı yüzyıllarla değil bin yıllarla ölçülüyor. Bu özel ağacın, özel meyvesi her sabah kahvaltı sofralarımızı süslemeye devam etse de, sadece bununla sınırlı kalması bu özel meyveye haksızlık olurdu. O nedenle hem iftar sofralarının hem de sahur sofralarının baş tacı olmayı hakediyor doğrusu...

İftariyelikler, gün geçtikçe ordövr tabaklarından daha zengin görünümü ile sofralarımızın vazgeçilmezi olmaya aday gibi, siz ne dersiniz?

Hayırlı Ramazanlar…

Yorumlar
Henüz yorum yok
Adınız
Bunlar da İlginizi Çekebilir

Aramıza Siz de Katılın

  • 3050 üye,
  • 1920 tarif,
  • 954 makale
Şimdi ücretsiz katıl