Tarhana Çorbası

Tarhana Çorbası Tarifi

Mis gibi kokusuyla kendimizi babaanne mutfağında hissettirecek, bizi eskilere götüren nefis bir çorba tarifi. Hatta en eski ve en sevileni tarhana çorbası diyebiliriz.

5.0

KAÇ KİŞİLİK
5 kişilik
HAZIRLANMA SÜRESİ
5 Dakika
PİŞİRME SÜRESİ
15 Dakika

Tarife Başlamadan Önce

Tarhana, anavatanı olarak Türklerin Orta Asya kolu düşünülür. İsim kökeni olarak da Farsça terḥāne şekli gösterilmektedir. Kelimenin bu şekilden evrilerek Türkçeleştiği öngörülmektedir.
Aynı zamanda Orta Asya, Anadolu, Balkanlar gibi geniş bir coğrafyada çeşitli yapım şekilleriyle görülen ve sevilen çorba çeşididir Tarhana.

Tarhana çorbasının ilginç hikayesine de değinmeden geçemeyeceğiz;
Aylardan Ramazan şehirlerden Edirne… O dönemde misafirperverlik had safhada tabi, hele ki Ramazan ayında. Mahalle eşrafı birbirini dükkan kapatırken evine iftara çağırırmış. Veyahult mahalleden geçerken top patladıysa hane halkından biri yoldan geçeni eve sofraya buyur edermiş. Bunları bilen Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim ve veziri ile birlikte bir akşam kılık değiştirip sokaklarda gezmek istemiş. Tam sultan ve veziri dar gelirli bir mahallede eski bir evin önündeyken top patlamış. Yaşlıca bir kadın seslenmiş “Evlatlarım top patladı, gelin Allah ne verdiyse yiyelim.” Sultan Yavuz ve veziri içeri girip selam verdikten sonra yer sofrası ve yaşlı amcayı görmüşler. Sofraya oturmuşlar, sadece çorba içmişler. Çorbalar bittikten sonra başkaca yemek gelmemiş. Vezir o sırada “Padişahım ne kadar da lezzetli bir çorbaydı” demiş. Yaşlı karı koca sofralarında Padişah olduğunu anlayınca çok üzülmüş ve “kusura bakmayın Padişahım, biz yoksul insanlarız. Ancak çorbamız var. Dar hane çorbası ikram edebildik size. Başka bir şey ikram edemedik” demiş. Padişah Yavuz Sultan Selim bu durumdan çok etkilenmiş. Evden ayrıldıktan sonra mahalle halkına ciddi bir yiyecek yardımında bulunmuş. İşte o zamanların Dar hane çorbası, günümüzün tarhana çorbasına dönüşmüş.

Bugün sizlere mis gibi, şifalı mı şifalı Tarhana Çorbası tarifimizi hazırladık. Bir ara mutlaka Sirkeli Tarhana Çorbası tarifimizide denemelisiniz. Şimdiden ellerinize sağlık...


Tarhana Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 5 yemek kaşığı tarhana
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber

Pişirme Önerisi

Eğer acı seviyorsanız içerisindeki pul biber miktarını dilediğiniz kadar arttırabilirsiniz.

Tarhana Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

Bir çorba tenceresine iki parmak eksik olacak şekilde su koyuyoruz. İçerisine 1 yemek kaşığı tereyağı, 5 yemek kaşığı tarhana koyuyoruz. Üzerine yarım tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı pul biber serptikten sonra karıştırarak pişiriyoruz. (Tarhananız kalınsa tarhanayı biraz suda bekletip öyle tencereye katın) Afiyet olsun… 

Bu Tarifi Siz de Yaptınız mı?
14 kişi bu tarifi yaptı
Yorumlar
Henüz yorum yok
Adınız
5.0

Tarif Gönder

Sen de tarifini gönder yayınlayalım
TARİF GÖNDER
Bunlar da İlginizi Çekebilir

Aramıza Siz de Katılın

  • 3050 üye,
  • 1920 tarif,
  • 954 makale
Şimdi ücretsiz katıl